Eén antwoord van de overheid

Btw bij export naar landen buiten de EU

Deze informatie is geplaatst door: Belastingdienst

Exporteert u goederen of diensten van buiten de EU? Dan krijgt u te maken met de (btw-)regels in verschillende landen en met de Douane. U moet zelf nagaan aan welke regels u moet voldoen. Wat u in Nederland moet doen, leest u hier.

Goederen exporteren buiten de EU

Is uw klant buiten de EU gevestigd? Als u goederen exporteert naar een klant buiten de EU, brengt u 0% btw in rekening. Het maakt dan niet uit of uw klant ondernemer of particulier is. Als u het nultarief toepast, moet u wel kunnen aantonen dat de goederen de EU hebben verlaten. Dat doet u aan de hand van uw administratie, met bijvoorbeeld vrachtdocumenten en betalingsbewijzen.

Komt uw klant de goederen zelf ophalen? Dan moet ook uit uw administratie blijken dat de goederen de EU hebben verlaten. Als u twijfelt, kunt u Nederlandse btw in rekening brengen. Uw klant kan die btw dan terugvragen bij de Nederlandse belastingdienst.

Verkoopt u goederen aan een particulier die buiten de EU woont? En neemt hij de goederen zelf mee naar dat niet EU-land? Dan gelden bijzondere regelsExternal link.

Diensten exporteren buiten de EU

Bij diensten moet u weten of de dienst in Nederland of in het buitenland belast is. Gebruik daarvoor het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenlandExternal link. Als de dienst belast is in het land van uw klant, hoeft u de dienst niet op te geven in uw Nederlandse btw-aangifte.

Uw administratie

Als u zakendoet buiten de EU, gelden soms andere regels voor uw administratie. Meer daarover leest u bij Uw administratie bij internationale handel.

Btw-aangifte doen

De omzet van de goederen die u verkoopt, vult u op uw btw-aangifte in bij vraag 3a. Voor diensten moet u bepalen waar de dienst belast is. Dat doet u met het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenlandExternal link. U leest daar wat u moet doen.

Deze informatie is geplaatst door:

Belastingdienst