Eén antwoord van de overheid

Investeerders vinden voor uw idee

Deze informatie is geplaatst door Kamer van Koophandel | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Stel dat u een idee heeft dat u wilt verkopen of waarvoor u investeerders zoekt. Wat zijn dan de spelregels en wat heeft u nodig om potentiële investeerders te overtuigen van uw product of dienst? Lees wat u moet weten en kunt doen.

Werk eerst uw idee uit

Voordat u uw idee kunt verkopen, moet het uitgewerkt zijn. Dat betekent dat u eerst een prototype of proof of concept moet hebben. Met daarin een naam, design en techniek. Hiermee laat u potentiële investeerders zien hoe uw idee moet werken en hoe het geld kan opleveren.

Aanvragen subsidie Vroegefasefinanciering

Wanneer u een proof of concept levert of een prototype ontwikkelt, dan kost dat meestal geld. Voor de financiering hiervan kunt u een subsidieaanvraag doen voor Vroegfasefinanciering (VFF). Met deze subsidie kunt u onderzoeken of uw idee technisch haalbaar is en geschikt is voor de markt. U moet dan wel aan de voorwaarden voor VFFExternal link voldoen.

Business Angels zoeken

Business AngelsExternal link zijn privéinvesteerders die vanuit zakelijk oogpunt investeren in uw product of dienst. Een Business Angel investeert met name in starters en ondernemers in een vroege groeifase van hun bedrijf. Zo’n investering is vaak een lening of aandeleninvestering.

Uw idee pitchen

Als u uw idee heeft uitgewerkt, dan kunt u het gaan presenteren. Met een korte maar krachtige pitch presenteert u uzelf en uw product of dienst als een interessante investering. U vergroot daarmee uw kansen om verder in gesprek te komen met mogelijke investeerders. Een sterke pitch kan leiden naar een succesvolle financiering.

Waar letten investeerders en Business Angels op?

Investeerders en Business Angels letten op de volgende aspecten van een onderneming:
  • zit het bedrijf in de startfase of groeifase
  • is het idee innovatief en voldoende onderscheidend
  • kan het bedrijf binnen enkele jaren doorgroeien naar een grote omzet en winst
  • waar zit het bedrijf, vaak gaat de voorkeur uit naar bedrijven in de eigen regio.

Verkopen of licentiëren van intellectueel eigendomsrecht

Als u uw uitgewerkte idee heeft beschermd via het intellectueel eigendomsrecht, dan kunt u dit recht doorgeven aan een derde partij. Dat heet licentiëren. Als tegenprestatie betaalt de licentienemer meestal een vergoeding aan u als licentiegever. De licentienemer mag uw idee dan:
  • zelf maken
  • verkopen
  • toepassen.

Een ondernemingsplan maken

Een ondernemingsplan is niet verplicht. Maar wel noodzakelijk als u een financiering wilt aanvragen voor uw bedrijf. In een ondernemingsplan zet u uw plannen op een rij. U onderzoekt of uw plannen haalbaar zijn en of er een markt is voor uw product of dienst. Een ondernemingsplan dwingt u keuzes te maken en voorkomt dat u iets over het hoofd ziet.

Netwerken en afnemers vinden

Om een netwerk op te bouwen met potentiële afnemers, gaat u op zoek naar andere ondernemers. U kunt hiervoor naar interessante bijeenkomsten en evenementen gaan. Bekijk een overzichtExternal link waarin u kunt filteren op onderwerpen, regio en periode.

Handig

Deze informatie is geplaatst door

Kamer van Koophandel
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland