Eén antwoord van de overheid

Als ondernemer pensioen opbouwen

Ook als ondernemer heeft u straks een AOW-uitkering. Maar dat is niet echt een vetpot. Hoe kunt u zelf zorgen voor extra pensioen?
Als ondernemer heeft u veel meer mogelijkheden om pensioen op te bouwen dan een werknemer. En vaak ook nog eens met belastingvoordeel. Bijvoorbeeld door: banksparen, lijfrente, zelf sparen, een verplichte pensioenregeling of winst uit uw bedrijf.
Als ondernemer heeft u veel vrijheid. U bepaalt bijvoorbeeld zelf wanneer u stopt met werken. Maar wanneer u AOW krijgt staat vast. Helaas bepaalt u ook niet zelf wanneer uw pensioenregeling aan u uitkeert. Gelukkig heeft u als ondernemer ook heel veel pensioenmogelijkheden. Vraag uw financieel adviseur hoe u voor extra inkomen zorgt als u eerder wilt stoppen met werken.
Als u zelf voor uw pensioen zorgt moet u ook zorgen voor een oplossing voor als u arbeidsongeschikt raakt. Ook moet u een partnerpensioen regelen voor als u overlijdt. Dat kan met verzekeringen of door te sparen of beleggen. Vraag een financieel adviseur wat in uw situatie het handigst is. Heeft u via loondienst pensioen opgebouwd? Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl of u al partnerpensioen heeft en wat er gebeurt als u arbeidsongeschikt wordt.
Een pensioenregeling voor uw personeel is niet verplicht. Behalve in bepaalde bedrijfstakken. Uw personeel moet dan verplicht pensioen opbouwen via het bedrijfstakpensioenfonds. U moet hieraan meebetalen. Een aanvullende pensioenregeling is altijd vrijwillig. U hoeft hier ook niet aan mee te betalen. Geen verplicht pensioen? Dan mag u zelf bepalen hoe uw pensioenregeling eruit ziet.