Van de overheid. Voor ondernemers.

Pitchen voor investeerders

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Een investeerder, een bank, een crowdfundingplatform, een subsidieverstrekker of een klant laat zich niet makkelijk overtuigen. U vergroot uw financieringskansen als u uw idee, bedrijf of plannen persoonlijk kunt pitchen.

Waarom is een goede pitch belangrijk?

Met een korte en krachtige pitch zet u uzelf en uw product of dienst neer als een interessante investering. U vergroot daarmee uw kansen om verder in gesprek te komen met mogelijke investeerder en dus op een financiering.

Wat zijn de kenmerken van een goede pitch?

Een goede pitch bevat de elementen die ook in het ondernemingsplan beschreven staan, maar dan kort en krachtig. Door vooraf het ondernemingsplan volledig uit te werken kunt u antwoord geven op onderstaande vijf vragen, welke de basis vormen voor een krachtige en bondige presentatie van het bedrijfsidee.

 1. Wie bent u als ondernemer? - Wat is uw achtergrond? - Wat is uw ambitie? - Welke ervaringen heeft u als ondernemer? Noem in één zin wie u bent en wat uw achtergrond is. Denk hierbij aan leiderschapspotentie en toewijding, maar ook aan ervaring zoals; technisch, commercieel, organisatorisch en financieel.
 2. Wat doet uw bedrijf? -Wat zijn de activiteiten van uw onderneming? Noem in één zin wat de activiteiten van uw onderneming zijn.
 3. Marketingplan en marktonderzoek - Wie zijn uw klanten? - Hoe ziet uw doelgroep eruit? - Hoe zet u het product of dienst in de markt? - Op welke markt bent u actief? - Hoe gaat u het promoten? Noem kort welke klanten u bedient en wat uw markt is.
 4. Waar bent u goed in? - Welk probleem lost u op? - Wat is het onderscheidend vermogen? - Wat zijn uw USP’S? Benoem kort waarom klanten bij u willen kopen, wat u uniek maakt.
 5. Financieel plan - Hoeveel geld heeft u nodig? - Hoe komt u aan geld? - Welke financieringsbehoefte heeft u? - Waar gaat u de investering aan besteden? - Wanneer denkt u de investering terug te verdienen? - Welke financieringsmogelijkheden zijn het meest geschikt? Benoem hoeveel geld u nodig heeft en wat de investeerder er voor terug krijgt.

Met de groei van crowdfunding komt de video-pitch ook steeds vaker voor. Ook de elevator pitch groeit in populariteit. Met deze pitch heeft u slechts 60 seconden om uzelf en uw product of dienst aan een investeerder te presenteren. Een investeerder valt niet voor een idee. Dat doet hij wel voor een sterke Business case, een realistische omzet- en rendementsprognose en uw zichtbare passie. Vaak is er weinig tijd voor een eerste presentatie, dus bereid u goed voor.

Wat vraagt een investeerder van u?

Een investeerder vraagt u ook of u eigen geld of onderpand inbrengt. Is dat niet het geval? Dan maakt u weinig kans op een banklening. Pas als u risicodragend vermogen heeft verzameld, bijvoorbeeld via informele investeerders of familie, groeit de kans dat de bank bijdraagt. Maar ook dan zal hij om een garantstelling vragen. Realiseer u dat verschillende financiers ook een verschillende rol willen spelen. Ze willen helpen met de uitvoering of juist nadrukkelijk op de achtergrond blijven. Een goede klik met een financier is belangrijk! Het werk begint pas echt nadat overeenstemming is bereikt. Vanaf dat moment deelt u het belang om van de innovatie een succes te maken.

Praktische tips

 • Schrijf uw pitch in spreektaal, zodat het makkelijk te vertellen is.
 • Wees enthousiast, vooral bij de start van de pitch.
 • Zorg voor een krachtige opening.
 • Maak het persoonlijk, zachte factoren spelen ook mee.
 • Wees kort en bondig, een pitch duurt tussen de 1-5 minuten.
 • Blijf bij de kern van uw verhaal.
 • Zorg dat u verrassend bent.
 • Toon passie voor wat u doet en vertelt, verbaal en non-verbaal.
 • Gebruik de tegenwoordige tijd. U maakt websites, niet u heeft websites gemaakt.
 • Vermijd jargon. Gebruik geen woorden die voor mensen buiten uw branche onbekend zijn.
 • Maak uw pitch op maat. Iedere investeerder is anders.
 • Sluit af met bijvoorbeeld een vraag: Waar kan ik u mee helpen?
 • Oefen uw pitch met bekenden en/of voor de spiegel. Check of de toehoorder het verhaal begrijpt.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

KvK Financieringsdesk 0800-1014