Eén antwoord van de overheid

Zzp'er en pensioen

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Wat is pensioen?

Pensioen is het inkomen dat u ontvangt vanaf het moment dat u stopt met werken. U kunt niet vroeg genoeg beginnen met het opbouwen van een pensioenspaarpot. Zo kunt u later dingen blijven doen die u nu ook doet.

Als zzp’er heeft u net als iedereen recht op AOW (Algemene Ouderdomswet), maar dat is geen vetpot. Iemand in loondienst bouwt automatisch pensioen op via de werkgever. En dat verschilt bij u als ondernemer. U dient zelf voor een aanvullend pensioen te zorgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om als ondernemer een aanvullend pensioen te regelen.

Oude pensioenregeling voortzetten

Werkte u voordat u zzp’er werd in dienst van een werkgever? Dan is het soms mogelijk om de pensioenregeling die u had voort te zetten. Het voordeel hiervan is dat het risico van overlijden en arbeidsongeschiktheid (mits aanwezig in de pensioenregeling) gedekt blijft.

Meedoen aan een verplichte pensioenregeling

Er zijn een aantal bedrijfstakken en beroepsgroepen waarbij je als zzp'er verplicht deel moet nemen aan een pensioenregeling. Voorbeelden hiervan zijn:

  • schildersbedrijf
  • stukadoorsbedrijf
  • afbouwbedrijf
  • fysiotherapeuten

Sparen voor een lijfrente

Bij een lijfrente spaart u voor een kapitaal dat u, als u stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Sparen voor een lijfrente doet u via een bank of een verzekeraar. De premie die u betaalt voor een lijfrente kunt u tot op zekere hoogte van de belasting aftrekken.

Sparen of beleggen

Zolang u werkt, kunt u uiteraard ook zelf geld apart zetten voor later. Dat kan bijvoorbeeld via een spaarrekening of door geld te beleggen. Zelf sparen vereist wel zelfdiscipline. Mocht u willen beleggen, dan is het raadzaam u daarover te laten adviseren.

Een oudedagsreserve opbouwen

Heeft u 1225 uur aan uw onderneming besteed en heeft u aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt? Dan kunt u een deel van de jaarwinst toevoegen aan uw oudedagsreserve. U mag dan een bepaald percentage van de winst aftrekken.

Pensioen opgebouwd als directeur-grootaandeelhouder (dga)

Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en hebt u in uw eigen onderneming pensioen opgebouwd? Per 1 juli 2017 kan dit niet meer. U heeft wel de mogelijkheid om uw opgebouwde pensioen via een regeling af te kopen om zo in eigen beheer opgebouwd vermogen vrij te maken. U kunt de in eigen beheer opgebouwde pensioenrechten ook omzetten in een oudedagsverplichting.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 1585