Eén antwoord van de overheid

Wat kunt u duurzaam doen binnen uw bedrijf?

Duurzame huisvesting

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Duurzame toepassingen in kantoren en woningen loont, of het nu gaat om laagdrempelige maatregelen, energieneutraal bouwen, of het toepassen van duurzame energietechnieken. Verduurzamen van een bedrijfspand beperkt zich niet alleen tot energiebesparing en milieubewuste bouwmaterialen. Het geldt ook zeker voor de inrichting en het interieur. Denk hierbij aan het hergebruik van kantoormeubelen of ICT-hardware, gerecycled papier of gescheiden afvalbakken.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) biedt u ondersteuning, subsidies, praktijkkennis en (overheids)informatie voor een duurzame huisvesting.

Energielabel

Het energielabel is verplicht bij de verkoop, oplevering en verhuur van gebouwen zoals kantoren, scholen, horeca, sporthallen en ziekenhuizen. Het label geeft de energieprestatie aan. Zo weet u ook of u eventueel maatregelen moet nemen voor verbeteringen aan uw gebouw. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet toe op de naleving van de energielabelplicht. De ILT controleert of het energielabel is overhandigd bij de verkoop, oplevering of verhuur. Is dat niet het geval dan riskeert de verkoper of verhuurder een boete. Hoe zit het met het energielabel van uw onderkomen? Check uw huidige geregistreerde energielabel van uw gebouw via RVO.nl.

Installatiekeuringen

Regelmatige keuringen en onderhoud van verwarmings- en airconditioningssystemen zorgen voor een optimaal functioneren. Dat heeft een positief effect op het milieu, energiegebruik en de veiligheid. Voor airconditionings- en verwarmingssystemen met een bepaald vermogen geldt zelfs een keuringsplicht. Aan welke eisen moeten uw installaties voldoen? Als uw gebouw grote installaties bevat is het inschakelen van Energy Service Companies (ESCo) een interessante mogelijkheid. Deze bedrijven kunnen bijvoorbeeld de aanleg, het onderhoud en het beheer van uw (klimaat-)installaties overnemen. Met een ESCo kunt u ook prestatieafspraken maken over energiebesparing; dat scheelt in uw energieverbruik.

Tips voor duurzame huisvesting

Weet u dat uw interieur, gevels en daken minder snel slijten met een biotechnologische coating? Dat door zonwering uw airco-installatie minder verbruikt? Zo zijn er tal van toepassingen mogelijk om ook uw bedrijfsruimte duurzaam te maken. MVO Nederland heeft voor u een aantal tips op een rij gezet die u op weg helpen. Tips die u besparingen opleveren en goed zijn voor het milieu.

Energiesubsidiewijzer

Energiebesparing loont. Het zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor een verbetering van comfort en een beter klimaat. Voor het nemen van energiebesparende maatregelen in gebouwen en woningen bestaan verschillende regelingen. De energiesubsidiewijzer helpt u op weg. Deze wegwijzer is onder andere bedoeld voor adviseurs, makelaars, installateurs en woningcorporaties.

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

088-042 42 42