Eén antwoord van de overheid

Benut de kansen van duurzaam ondernemen

Wat zijn de voordelen van duurzaam ondernemen?

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Duurzaamheid is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. U ontkomt er dan ook niet aan om duurzaam te ondernemen. De investeringen die u doet, verdienen zich op tal van terreinen terug. Welke voordelen zijn er?

Lagere kosten

De voordelen van duurzaam ondernemen lijken zich in eerste instantie vooral te richten op mens en milieu. Maar duurzaam ondernemen levert ook financiële voordelen op. De investeringen die u doet, verdienen zich stuk voor stuk terug. Besparingsmaatregelen op water- en energieverbruik, afval en vervoer leiden tot meer efficiëntie in uw bedrijfsvoering en dus lagere kosten.

Meer afzetkansen

Duurzaam ondernemen biedt u meer afzetkansen. De vraag naar duurzame producten en diensten neemt toe. Bovendien koopt de overheid sinds 2010 alleen nog maar in bij duurzame bedrijven. Ook banken nemen steeds vaker criteria voor duurzaamheid op voor het verstrekken van een lening. Wie niet duurzaam onderneemt, mist simpelweg de boot. Informatie over overheidsinkopen vindt u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Een goed imago

Als duurzame onderneming straalt u uit dat u verantwoord bezig bent. Hierdoor heeft u vaak een streepje voor bij klanten, banken, beleidsmakers en investeerders. Met andere woorden, een duurzaamheidsbeleid draagt bij aan een beter imago. Daarnaast levert het u indirect een voorsprong op uw concurrenten op. En duurzaam ondernemen vermindert de kans op imagoschade van (maatschappelijke) schandalen. In extreme gevallen kan dat zelfs leiden tot consumentenboycots.

Gezond werkklimaat

Ook binnen uw bedrijf heeft duurzaamheid een positief effect. Uw medewerkers zijn trots om voor uw bedrijf te werken en dragen dit ook uit. Zij zijn de ambassadeurs voor uw bedrijf. Door sociale innovatie benutten werknemers hun talenten beter, voelen zich meer gewaardeerd en zijn meer betrokken. Dit vertaalt zich concreet in een hogere productiviteit, lager ziekteverzuim en personeelsverloop. Hoe u sociale innovatie in uw bedrijf toepast leest u op de website van MVO Nederland.

Een beter milieu

U speelt als ondernemer een belangrijke rol bij het verminderen van de negatieve milieueffecten. U kunt onder andere maatregelen nemen op het gebied van energiebesparing, waterbesparing, vervoermanagement en afvalpreventie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stimuleert bedrijven om duurzaam te ondernemen, bijvoorbeeld met subsidies en regelingen.

Hoe ver bent u met uw duurzame bedrijfsvoering? Check het met de MVO-scan ISO 26000.

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland