Eén antwoord van de overheid

Auto van de zaak of eigen auto?

Deze informatie is geplaatst door: Belastingdienst

Als ondernemer heeft u misschien een auto nodig om uw klanten te bezoeken, uw producten te bezorgen of om van huis naar uw bedrijf te rijden. U wilt met die auto misschien ook boodschappen doen of op vakantie. Gaat u een auto van de zaak kopen of gebruikt u uw eigen auto?

Zakelijk of privé?

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Gebruikt u de auto voor uw onderneming en rijdt u per jaar niet meer dan 500 kilometer privé? Dan is uw auto verplicht een auto van de zaak. U kunt de autokosten dan aftrekken van uw winst. Had u al een auto en gaat u die nu voor de zaak gebruiken? Dan kunt u de aanschafkosten niet meer aftrekken. U betaalt een bijtelling voor het privégebruik van de auto.

Meer dan 500 kilometer privé

Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan mag u voor de inkomstenbelasting kiezen of u de auto zakelijk of privé houdt. Als u de auto privé houdt, kunt u geen autokosten aftrekken van uw winst. Wel mag u voor iedere zakelijk gereden kilometer 19 cent van uw winst aftrekken. Deze kilometervergoeding is met name interessant als u veel zakelijke kilometers rijdt.

Keuze voor de btw

Bent u ondernemer voor de btw? En mag uw onderneming btw aftrekken? Ook voor de btw mag u kiezen of u de auto privé of zakelijk houdt. Uw keuze voor de inkomstenbelasting maakt daarbij niet uit. U mag de btw op bepaalde autokosten aftrekken, maar voor het privégebruik moet u bijbetalen.

Heeft u een auto van de zaak? Kijk dan bij Auto van de zaak voor meer informatie over de inkomstenbelasting, de bijtelling voor privégebruik, de sluitende rittenregistratie en de btw. Bij Uw privéauto zakelijk gebruikenExternal link leest u meer over de de inkomstenbelasting en de btw als u uw privéauto zakelijk gebruikt.

Deze informatie is geplaatst door:

Belastingdienst