Eén antwoord van de overheid

Snel starten met de verkoop

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Heeft u plannen om uw bedrijf te verkopen? Begin goed voorbereid aan de overdracht met dit handige overzicht.

Wat maakt uw bedrijf interessant voor kopers?

Maak een profielschets waarin u de sterke en minder sterke kanten van uw bedrijf benoemt. De goede ligging van een schoenenzaak ligt voor de hand om te noemen. Maar ook als u een vaste klantengroep in Duitsland heeft aan wie u machines verkoopt, is dit handig om te noemen. Het profiel kunt u aan partijen sturen die mogelijk geïnteresseerd zijn. U kunt het ook gebruiken als bedrijfsprofiel op een van de databanken voor bedrijfsovername. Meer informatie over hoe u een profielschets maakt

Wat is uw bedrijf waard?

Op verschillende manieren kunt u de waarde van uw bedrijf bepalen. Bijvoorbeeld aan de hand van uw winstverwachting of rentabiliteit. Meer informatie over de waarde van uw bedrijf.

Wat gaat u verkopen?

  • bij een bv kunt u uw hele onderneming inclusief rechtspersoon verkopen of onderdelen (activa) van uw bedrijf. Bijvoorbeeld klantenbestand, huisvesting en personeel. U houdt dan een lege bv over;
  • bij verkoop van uw hele onderneming gaat in principe ook uw personeel mee naar de nieuwe eigenaar;
  • bij een eenmanszaak of vof verkoopt u alleen maar onderdelen van uw bedrijf. Dit heet een activa-passiva-transactie.

Maak duidelijk aan de koper wat u verkoopt: uw hele bedrijf met rechtspersoon (bij een bv) of alleen onderdelen ervan.

Aan wie verkoopt u uw bedrijf?

Uit welke hoek komt uw opvolger? Uit familiekring, werkt hij misschien nu al bij u in het bedrijf of is het een externe koper? Een ‘onbekende’ opvolger vindt u in uw eigen netwerk, uw brancheorganisatie of overnamesites op internet. De KvK kan u doorverwijzen naar de juiste partijen.

Wat kunt u al ruim voor de verkoop doen?

Als u uw bedrijf verkoopt, wilt u natuurlijk een goede prijs. Om u goed voor te bereiden, zijn er zaken die u nu al kunt doen, zoals:

  • zorg dat uw administratie op orde is. Als iemand uw omzetcijfers wil zien, dan kunt u daar meteen op inspelen;
  • vaak bent u het gezicht van het bedrijf. Als u personeel in dienst heeft, zorg dan dat zij zelfstandig werken en beslissingen nemen. Uw bedrijf is dan niet van u alleen afhankelijk en het bedrijf kan goed functioneren zonder u. Dit maakt het bedrijf interessanter voor een koper.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 2222