Eén antwoord van de overheid

Stappenplan webshop beginnen

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek | KVK

Bij het verkopen van producten of diensten via een webshop komt meer kijken dan het maken van een website. Zo moet u zich inschrijven bij KVK. Een domeinnaam registreren en een administratie bijhouden. Voldoen aan verschillende wetten en regels voor online verkoop. En inkomstenbelasting en omzetbelasting betalen.

Check of uw webwinkel een bedrijf is

Wanneer is uw webshop geen hobby meer, maar een onderneming? Hiervoor hebben KVK en de Belastingdienst een aantal criteria, zoals winstgevendheid, zelfstandigheid en aantal klanten. Bekijk ook het webinar Heb ik een hobby of een bedrijf? om meer te weten te komen.

Schrijf u in bij KVK

Als u uw eigen webshop begint, moet u zich inschrijven bij KVK. KVK zorgt direct voor uw aanmelding bij de Belastingdienst en u krijgt meteen een btw-nummer. Het maakt hierbij niet uit of u een eenmanszaak of een vof heeft.

Registreer de domeinnaam van uw webshop

Bij het starten van een webshop een website hoort ook het uitzoeken van een domeinnaam. Dat is het internetadres van uw webshop. U moet deze domeinnaam registreren. Het is belangrijk dat hij nog niet bestaat. En dat u het auteursrecht, merkenrecht of handelsnaamrecht van een ander bedrijfExternal link respecteert.

Check de voorwaarden voor een webwinkel aan huis

Runt u een webshop vanuit huis, dan moet u ervoor zorgen dat u uw buren geen overlast bezorgt. Denk aan extra verkeer door pakketdiensten. Check het bestemmingsplan van uw gemeente om na te gaan wat wel en niet mag.

Omdat de aanvraagprocedures en voorwaarden per gemeente verschillen, kunt u hiervoor het beste contact opnemen met uw gemeente.

Kijk welke belastingen u moet betalen

Als uw webwinkel een bron van inkomen is, ziet de Belastingdienst u waarschijnlijk als ondernemer voor de inkomstenbelasting. U betaalt dan belasting over de winst uit uw onderneming. Over de meeste producten en diensten moet omzetbelasting (btw) betaald worden. In Nederland zijn er 3 btw-tarievenExternal link. Voor bepaalde goederen of diensten geldt een vrijstellingExternal link. U kunt de btw doorberekenen in de consumentenprijzen en na verkoop afdragen aan de Belastingdienst.

Wanneer uw omzet in een ander EU-land een bepaalde drempel overschrijdt, dan berekent u het btw-tarief van dat land. U moet de btw daar ook afdragen. Ook moet u zich in dat EU-land registreren als ondernemer. Het drempelbedrag voor afstandsverkopenExternal link verschilt per land.

Bekijk ook het webinar Belastingen voor mijn (internationale) webshop om meer te weten te komen.

Zorg voor een goede administratie

Iedere ondernemer is wettelijk verplicht een administratie bij te houden. Dat is bij een webwinkel niet anders. Uw administratie moet voldoen aan bepaalde regels. Zo moet u uw administratie 7 jaar bewaren. En als u wilt profiteren van ondernemersaftrek, moet u een urenregistratie bijhouden.

Houd u aan de wetten en regels voor online verkoop

Iedere webwinkelier moet zich aan een aantal verplichtingenExternal link houden. Denk hierbij aan:

  • informatie over uw webshop
  • cookies
  • aanbod
  • bedenktijd
  • levering
  • betaling
  • garanties
  • bestelproces

Zet een privacyverklaring op uw website

Onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bent u verplicht uw klanten helder te informeren over wat u met hun persoonsgegevens doet. Een privacyverklaring op de site van uw webshop is de handigste manier om hieraan te voldoen. In deze privacyverklaring geeft u aan hoe u persoonsgegevens verzamelt, waarom en hoe u deze bewaart. Volg ook de 10 stappen die u helpen om te voldoen aan de AVG.

Gebruik algemene voorwaarden

Het is verstandig om algemene voorwaarden te gebruiken. Met algemene voorwaarden maakt u direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klanten hebben. Algemene voorwaarden kunnen de risico's die u als ondernemer loopt verkleinen. Voor webwinkels gelden specifiekere regels. Bijvoorbeeld op het gebied van de bedenktermijn over het retourrecht.

Check de eisen voor producten, verpakking en etikettering

Elk product dat door een consument kan worden gebruikt moet veilig zijn. Daarom worden er verschillende eisen gesteld aan de producten die u levert met uw webshop. Controleer aan welke producteisen u moet voldoen.

Daarnaast worden er ook eisen gesteld aan de verpakkingen en etiketten van de producten die u verkoopt. Denk aan: de taal op een etiket als u de goederen exporteert.

Vraag een webshop keurmerk aan

Via Thuiswinkel.orgExternal link kunt u voor uw webshop een keurmerk aanvragen en modelvoorwaardenExternal link downloaden. Ook kunt u er terecht voor advies, marktonderzoek en klachtenbemiddeling.

Dropshipping

Wat is dropshipping? Met dropshippingExternal link kunt u een webwinkel beginnen zonder voorraad. U verkoopt de producten via een dropshipleverancier. Deze manier van online verkopen bespaart uw webshop kosten en ook tijd. U zet de producten van de leverancier op uw website en u bepaalt zelf de verkoopprijs. Na aankoop door uw klant, levert de leverancier de producten direct aan uw klant.

Webinar: Starten met een webshop

Heeft u plannen om een webwinkel te beginnen? Bekijk dan onderstaand webinar.

Feiten en cijfers: webwinkels

De grafiek laat per kwartaal het aantal webwinkels in kleding, huis- en tuinartikelen of voeding in Nederland zien. Sinds begin 2013 neemt het aantal webwinkels in Nederland vrijwel onafgebroken toe.

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek
KVK