Eén antwoord van de overheid

Starten met een bedrijf aan huis

Wilt u een bedrijf aan huis beginnen? Hieronder leest u waar u dan rekening mee moet houden. Is uw huis bijvoorbeeld wel geschikt? Om wat voor soort bedrijf gaat het? Met welke kosten moet u rekening houden? En hoe zit het eigenlijk met wetten en regels?

Een leuk idee, een bedrijf starten vanuit uw huis. Maar past het ook in het bestemmingsplan van uw gemeente? Vaak hangt dat af van het soort bedrijf, bijvoorbeeld of u klanten ontvangt of met machines werkt. Past uw bedrijf? Dan moet u uw bedrijf meestal melden bij uw gemeente. Past het niet, dan kunt u een ontheffing of aanpassing aanvragen. Vraag hierover advies bij uw gemeente. Houdt u ook rekening met bepalingen die in uw huur- of hypotheekovereenkomst staan.

Of uw huis geschikt is voor uw bedrijf, is ook afhankelijk van het soort bedrijf. Ontvangt u klanten? Werkt u met computers of met machines? Heeft u parkeerplaatsen nodig? Of een milieuvergunning? En mag op uw adres eigenlijk wel een bedrijf zitten? Vraag ook toestemming aan uw verhuurder of hypotheekverstrekker.

Past uw bedrijf niet binnen het bestemmingsplan, dan moet u een ontheffing of aanpassing aanvragen. Vraag hierover advies bij uw gemeente.

Uw huis moet wel een woonkarakter houden. Daarom mag u in de meeste gemeenten niet meer dan 1/3 van uw woning gebruiken voor uw bedrijf, mag u met uw bedrijf geen overlast veroorzaken voor uw buren en mag u geen reclame maken op uw huis. Ook de buurt speelt een rol. Zitten daar bijvoorbeeld meer bedrijven? Of bent u de eerste? Vraag uw eigen gemeente naar de exacte voorwaarden.

Voor uw bedrijf aan huis heeft u dezelfde aftrekposten en gelden dezelfde voorwaarden als voor ieder ander klein bedrijf.

Verwacht u uitbreiding van uw bedrijf? Wilt u daarvoor misschien personeel aannemen? Bedenk dan wel dat de meeste gemeenten het niet toestaan dat uw personeel werkt vanuit uw huis. Dan worden ze namelijk gezien als bewoners. Vraag uw gemeente hoe dat bij u zit.

Uw inboedelverzekering en opstalverzekering zijn voor uw privébezittingen en het huis zelf. Uw bedrijfsmiddelen en de werkruimte vallen er dus niet onder. Sluit daarom aparte bedrijfsverzekeringen af.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst
Kamer van Koophandel