Eén antwoord van de overheid

Starten als zzp'er in de bouw

U heeft een aantal leuke klussen in gedachten; misschien heeft u zelfs al een paar potentiële klanten. Badkamer verbouwen, aanbouw plaatsen, een grote schilderklus doen. Welke zaken moet u regelen voordat u begint?

Voordat u die eerste klus kunt gaan doen, moet u wat dingen uitzoeken. Op die manier voorkomt u dat u later tegen problemen aanloopt.

Stel: u gaat aan de slag voor uw oude werkgever. Maar nu als zzp’er. Uw opdrachten krijgt u van uw oude baas. Wat maakt u een zzp’er en wanneer is er sprake van een verkapt dienstverband?
Als zzp'er in de bouw heeft u vaak geld nodig om te kunnen starten. Bijvoorbeeld voor gereedschap of om uw bedrijfsbus te leasen of kopen. Maar denk ook aan kantoorartikelen of een boekhoudpakket. Welke mogelijkheden voor financiering heeft u?

Als zzp'er krijgt u te maken met de Belastingdienst. Zo moet u verschillende belastingen betalen. Maar de Belastingdienst stelt ook eisen aan uw administratie en wat u op uw rekeningen zet.

Ook het binnenhalen van opdrachten hoort bij ondernemen. Vaak vragen mogelijke klanten om een offerte. En ze willen natuurlijk ook weten wat u vraagt per uur. Als de opdracht binnen is, komt er soms ook papierwerk bij kijken als u een contract opstelt. Door algemene voorwaarden te gebruiken, kunt u problemen met klanten en leveranciers voorkomen.

Wat als u tijdens een klus per ongeluk een kostbare vaas omstoot? Of u valt van uw ladder en breekt een been? Als ondernemer in de bouw kunt u een aantal verzekeringen afsluiten.

Deze informatie is geplaatst door:

Belastingdienst
Kamer van Koophandel