Eén antwoord van de overheid

Starten naast de AOW

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Iedereen krijgt in Nederland na zijn 65e* een AOW-uitkering. Dit geldt ook voor ondernemers. Krijgt u ook AOW? En denkt u erover om een eigen bedrijf te beginnen? Dan heeft dit gevolgen voor uw uitkering.

Consequentie

Wanneer u als ondernemer gaat starten of besluit door te werken na uw 65e*, dan heeft dat geen consequenties voor uw AOW-uitkering. Voor uw fiscale faciliteiten kan dit wel gevolgen hebben.

Voldoet u aan het urencriterium én heeft u aan het begin van het kalenderjaar uw AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan heeft u recht op volledige zelfstandigenaftrek. Dit is anders als u aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd al wél heeft bereikt. In dat geval heeft u recht op 50% van de zelfstandigenaftrek en kunt u dus minder aftrekken. Daarnaast betaalt u over de eerste twee schijven van de inkomstenbelasting een lager tarief: Tariefschijven.

*Langer doorwerken

Sinds 2013 gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog. Op dit moment is de AOW-leeftijd 65 jaar + 3 maanden. Uiteindelijk zal in 2023 de AOW-leeftijd 67 jaar zijn.

Bereken hier uw AOW-leeftijd.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 1585