Eén antwoord van de overheid

Stappenplan webshop beginnen

Deze informatie is geplaatst door Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek | Kamer van Koophandel

Bij het verkopen van producten of diensten via een webshop komt meer kijken dan het maken van een website. Zo moet u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Een domeinnaam registreren en een administratie bijhouden. Voldoen aan verschillende wetten en regels voor online verkoop. En inkomstenbelasting en omzetbelasting betalen.

Check of uw webshop een bedrijf is

Wanneer is uw webshop geen hobby meer, maar een onderneming? Hiervoor hebben de KvK en de Belastingdienst een aantal criteria, zoals winstgevendheid, zelfstandigheid en aantal klanten. Bekijk ook het webinar Heb ik een hobby of een bedrijf? om meer te weten te komen.

Schrijf u in bij de KvK

Schrijf uw webshop in bij de Kamer van Koophandel. De KvK zorgt direct voor uw aanmelding bij de Belastingdienst en u krijgt meteen een btw-nummer. Het maakt hierbij niet uit of u een eenmanszaak of een vof heeft.

Registreer de domeinnaam van uw webshop

Bij een website hoort een domeinnaam. Dat is het internetadres van uw webshop. U moet deze domeinnaam registreren. Het is belangrijk dat hij nog niet bestaat. En dat u het auteursrecht, merkenrecht of handelsnaamrecht van een ander bedrijfExternal link respecteert.

Check de voorwaarden voor een webshop aan huis

Runt u een webshop vanuit huis, dan moet u ervoor zorgen dat u uw buren geen overlast bezorgt. Denk aan extra verkeer door pakketdiensten. Check het bestemmingsplan van uw gemeente om na te gaan wat wel en niet mag.

Omdat de aanvraagprocedures en voorwaarden per gemeente verschillen, kunt u hiervoor het beste contact opnemen met uw gemeente.

Kijk welke belastingen u moet betalen

Als uw webshop een bron van inkomen is, ziet de Belastingdienst u waarschijnlijk als ondernemer voor de inkomstenbelasting. U betaalt dan belasting over de winst uit uw onderneming. Over de meeste producten en diensten moet omzetbelasting (btw) betaald worden. In Nederland zijn er 3 btw-tarievenExternal link. Voor bepaalde goederen of diensten geldt een vrijstellingExternal link. U kunt de btw doorberekenen in de consumentenprijzen en na verkoop afdragen aan de Belastingdienst.

Wanneer uw omzet in een ander EU-land een bepaalde drempel overschrijdt, dan berekent u het btw-tarief van dat land. U moet de btw daar ook afdragen. Ook moet u zich in dat EU-land registreren als ondernemer. Het drempelbedrag voor afstandsverkopenExternal link verschilt per land.

Bekijk ook het webinar Belastingen voor mijn (internationale) webshop om meer te weten te komen.

Zorg voor een goede administratie

Iedere ondernemer is wettelijk verplicht een administratie bij te houden. Dat is bij een webwinkel niet anders. Uw administratie moet voldoen aan bepaalde regels. Zo moet u uw administratie 7 jaar bewaren. En als u wilt profiteren van ondernemersaftrek, moet u een urenregistratie bijhouden.

Houd u aan de wetten en regels voor online verkoop

Iedere webwinkelier moet zich aan een aantal verplichtingenExternal link houden. Denk hierbij aan:

  • informatie over uw webshop
  • cookies
  • aanbod
  • bedenktijd
  • levering
  • betaling
  • garanties
  • bestelproces
  • beveiliging van persoonsgegevens (AVG)
  • privacy statement

Gebruik algemene voorwaarden

Het is verstandig om algemene voorwaarden te gebruiken. Met algemene voorwaarden maakt u direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klanten hebben. Algemene voorwaarden kunnen de risico's die u als ondernemer loopt verkleinen. Voor webwinkels gelden specifiekere regels. Bijvoorbeeld op het gebied van de bedenktermijn over het retourrecht.

Check de eisen voor producten, verpakking en etikettering

Elk product dat door een consument kan worden gebruikt moet veilig zijn. Daarom worden er verschillende eisen gesteld aan de producten die u levert met uw webshop. Controleer aan welke producteisen u moet voldoen.

Daarnaast worden er ook eisen gesteld aan de verpakkingen en etiketten van de producten die u verkoopt. Denk aan: de taal op een etiket als u de goederen exporteert.

Kijk wat Thuiswinkel.org voor u kan doen

Bij Thuiswinkel.orgExternal link kunt u terecht voor advies, marktonderzoek en klachtenbemiddeling. U kunt er ook een keurmerk aanvragen voor uw webshop en modelvoorwaardenExternal link downloaden.

Webinar: Starten met een webshop

Cijfers

Aantal webwinkels. Sinds begin 2013 neemt het aantal webwinkels vrijwel onafgebroken toe.

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek
Kamer van Koophandel