Eén antwoord van de overheid

Economische missie voor Nederlandse start-ups naar Hannover Messe

Wilt u zakendoen, samenwerken of contacten leggen met Duitse bedrijven en investeerders op de Hannover Messe? Ga dan mee met de economische missie op 23 en 24 april 2018 naar de grootste hightech-beurs ter wereld, de Hannover Messe in Duitsland. De missie staat onder leiding van ZKH Prins Constantijn van Oranje als StartupDelta Special Envoy.

Het bezoek van ZKH Prins Constantijn richt zich op het versterken van de positie van Nederlandse start-ups en kennisinstellingen in verschillende Duitse sectoren, met een focus op 'tech solutions'.

Nederlandse tech-innovaties voor Duitse sectoren

Hannover staat van 23 tot en met 27 april geheel in het teken van de Hannover Messe, de beurs die de afgelopen decennia is uitgegroeid tot de belangrijkste jaarlijkse ontmoetingsplaats voor innovatieve bedrijven, kennisinstellingen en initiatieven uit Duitsland, Nederland en vele andere landen. Met de steeds belangrijkere rol van digitalisering in verschillende economische sectoren is de beurs ook voor start-ups een interessant platform geworden.

Bij de 33e editie van de Hannover Messe ligt de centrale focus op 'Integrated Industry – Connect & Collaborate'. Daarbij ligt de interesse vanuit Duitsland met name op de wisselwerking tussen automatisering en energietechnologie, IT-platforms en artificial intelligence. Dit resulteert in een toenemende vraag naar slimme tech-oplossingen die inspelen op de steeds verdergaande digitalisering en onderlinge verbondenheid van producten, waardeketens en bedrijfsmodellen.

Kansen voor start-ups op de Hannover Messe

De Nederlandse delegatie bestaat uit Nederlandse start-ups die technologieën, producten en diensten bieden binnen deze ontwikkelingen en hier in hun bedrijfs- en productontwikkelingen klaar voor zijn. Met deze delegatie willen we Duitse corporate klanten en investeerders (zowel corporate als venture capitalists) bereiken. Om in te spelen op de kansen in Duitsland zijn producten en diensten op verschillende technologieën kansrijk. Daarbij wordt gedacht aan onder andere:

 • nanotechnologie
 • augmented reality
 • virtual reality
 • duurzame energieoplossingen
 • health/med tech
 • 3D-printen
 • drones
 • elektrische mobiliteit
 • artificial intelligence
 • blockchain
 • photonics
 • quantum computing
 • brain/computer interface

Voor welke start-ups?

Deelname staat open voor start-ups die voldoen aan de volgende criteria:

 • marktacceptatie van product of dienst op de Nederlandse markt;
 • reeds gestart of klaar voor internationale opschaling;
 • focus op Duitse ontwikkelingen en markt;
 • product of dienst is potentieel disruptief;
 • hoogtechnologisch innovatief product of dienst;
 • Nederlandse KvK-inschrijving.

Programma

Er wordt een bedrijvenprogramma aangeboden waarbij de focus ligt op matchmaking tussen Nederlandse start-ups en Duitse corporate klanten, corporate investeerders en venture capitalists.

Voorafgaand aan de missie vinden in samenwerking met onder andere StartupDelta collectieve en individuele voorbereidingsbijeenkomsten plaats. De deelnemende start-ups worden getoetst en klaargestoomd voor het bezoek, met aandacht voor de internationale strategie, pitch-training voor media, klanten en investeerders, en de manier van zakendoen in Duitsland.

Tijdens de missie kunt u uw bedrijf of instelling bekendheid geven in Duitsland. U krijgt de kans om kennis te maken met potentiële partners. Denk hierbij aan:

 • sectorale seminars;
 • netwerkactiviteiten (diner, pitchwedstrijden);
 • gelegenheid om bijvoorbeeld contracten of MoU’s te ondertekenen in het bijzijn van de delegatieleiding.

Holland Paviljoen voor start-ups

In de 'Young Tech Enterprises'-zone van de Hannover Messe (hal 17) kunnen de deelnemende bedrijven gebruikmaken van de faciliteiten die het Holland Paviljoen biedt voor Nederlandse start-ups. Naast de ruimte voor presentaties biedt het paviljoen onder meer de ruimte om in gesprek te gaan met nieuwe en bestaande relaties.Bij de aanmelding kan worden aangegeven of de start-up zich inschrijft voor het tweedaagse missieprogramma (23 en 24 april) of de optie voor 5 dagen. Deze optie houdt in dat de start-up na de deelname aan de tweedaagse missie ook de resterende 3 dagen gebruikmaakt van een eigen ‘presentatiezuil’ in het Holland Start-up Paviljoen.Voor beide opties gelden dezelfde deelnemerskosten.

Kosten

De kosten van deelname bedragen € 950 per bedrijf (maximaal 2 deelnemers per bedrijf). Bij meer dan 2 deelnemers per bedrijf bedragen de meerkosten € 475 per extra deelnemer.

In de prijs inbegrepen zijn de deelname aan de collectieve en individuele voorbereidingsbijeenkomsten. Daarnaast zijn collectieve programmaonderdelen, vermelding van uw bedrijfsprofiel in het programmaboekje, collectief lokaal vervoer en lokale ondersteuning door de organisatie onderdeel van het aanbod. Reis en verblijfkosten en eventuele kosten voor tolken zijn voor eigen rekening. Een reisbureau is gevraagd een reisarrangement samen te stellen.

Aanmelden

De inschrijving voor deze missie is gesloten.

Voorafgaand aan de missie vinden twee warm-ups plaats op 19 maartExternal link (14.00 - 19.00 uur) en 9 april (15.00 - 19.00 uur). De locatie is nog nader te bepalen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de economische missie neem dan contact op met:

Daan StoopM: 06 46 19 98 65E: daan.stoop@rvo.nlExternal link

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) organiseert deze missie in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en StartupDelta.

Details

Locatie

Duitsland, Hannover

Datum

Ma 23 apr 2018 - 24 apr 2018

Tijd

8:00 uur

Kosten

De inschrijving voor deze missie is gesloten. Kosten zijn € 950 per bedrijf (maximaal 2 deelnemers per bedrijf), € 475 per extra deelnemer.
U kunt zich niet meer aanmelden