Eén antwoord van de overheid

Conjunctuurenquête Nederland (COEN)

Deze informatie is geplaatst door

Centraal Bureau voor de Statistiek | Economisch Instituut voor de Bouw | KVK | MKB Nederland | VNO-NCW

De Conjunctuurenquête Nederland ondervraagt elk kwartaal ondernemers over onderwerpen die hen aangaan zoals omzetontwikkelingen, winstgevendheid, investeringen en personeelssterkte. Hierbij wordt gevraagd naar ervaringen in het afgelopen kwartaal en verwachtingen voor het lopende kwartaal. Het ondernemersvertrouwen voegt verschillende van deze onderwerpen samen om tot een samenvattend sentiment te komen. Het is zowel voor heel Nederland als diverse sectoren en branches beschikbaar.

Conjunctuurenquête - Derde kwartaal (2018)

Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, staat aan het begin van het derde kwartaal op 15,0. Daarmee is de indicator met 0,8 punt hoger ten opzichte van het tweede kwartaal 2018. Het ondernemersvertrouwen bevindt zich voor het zevende kwartaal op rij op dit niveau. Deze en meer verwachtingen en oordelen van ondernemers zijn terug te vinden in de rapportage van Conjunctuurenquête Nederland.

Download Conjunctuurenquête - Derde kwartaal (2018)PDF 1,4 MB

“Conjunctuurenquête - Derde kwartaal 2018”

Conjunctuurenquête - Derde kwartaal 2018
Het ondernemersvertrouwen steeg van 14,2 naar 15,0 in het derde kwartaal 2018. Het ondernemersvertrouwen is met 32,5 het hoogst in de bouwnijverheid en met -20,5 het laagst in de delfstoffenwinning.
Conjunctuurenquête - Derde kwartaal 2018
Ten opzichte van vorig jaar hebben ondernemers in het derde kwartaal 2018 betere verwachtingen over tarieven en personeel, en gelijke verwachtingen over omzet, export en investeringen.
Conjunctuurenquête - Derde kwartaal 2018
Een kwart van de ondernemers ervaart een tekort aan arbeidskrachten. 46,8 procent van de ondernemers ondervindt geen belemmeringen.
Conjunctuurenquête Nederland is een samenwerking van CBS, EIB, KvK, MKB Nederland en VNO-NCW. De uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland over het vierde kwartaal 2018 verschijnen op 15 november 2018.

Deze informatie is geplaatst door

Centraal Bureau voor de Statistiek
Economisch Instituut voor de Bouw
KVK
MKB Nederland
VNO-NCW

Eerder verschenen rapporten