Van de overheid. Voor ondernemers.

Welke douaneformaliteiten zijn er bij de uitvoer van goederen?

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Welke exportdocumenten zijn er nodig?

Via de Market Access Database kunt u antwoord krijgen op deze vragen. Deze database wordt bijgehouden door de Europese Commissie en op basis van de goederencode (HS code of Product code) en het aangeven van het land van bestemming kunt u zien welk invoerrecht geldt (“Tariffs”) en welke formaliteiten (“Procedures and formalities”) er gelden.

Hoe vindt u een goederencode?

Wereldwijd worden goederen op dezelfde manier ingedeeld in goederencodes. De eerste 6 cijfers van het betreffende product zijn daarom ook wereldwijd gelijk. U kunt dus de eerste 6 cijfers van de goederencode nemen die u gebruikt voor de aangifte ten uitvoer uit de EU. Wanneer u de HS code niet kent kunt u deze vinden via de websites van de douane. Ook kunt u in de Market Access Database zoeken op omschrijving of u raadpleegt een douanedeclarant.

Zelf aangifte ten invoer doen?

De aangifte ten invoer komt normaal gesproken voor rekening en risico voor de importeur. Tenzij u de Incoterm DDP (Delivery Duty Paid) heeft afgesproken met de koper (zie ook Incoterms). Dan bent u als verkoper verantwoordelijk voor de douaneformaliteiten zoals de aangifte ten invoer en ook voor de invoerrechten en de BTW van dat land. Beoordeel voorafgaand aan de afspraken in de overeenkomst met uw klant of u aan deze voorwaarden kunt voldoen.

Tips

  • Inventariseer tijdig welke documenten er nodig zijn voor de invoer in het land van bestemming en of u aan de voorwaarden kunt voldoen. Twijfelt u eraan of u aan de verplichtingen kunt voldoen, neemt u dan contact op met de Kamer van Koophandel.
  • Wilt u uitleg over de Market Access Database? Bekijk dan de animatie.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 1585