Eén antwoord van de overheid

Vervoerssoorten

Deze informatie is geplaatst door

Centraal Bureau voor de Statistiek | KVK

Een overzicht

Als u vazen uit China wil importeren, heeft u de keuze uit vervoer via de lucht of over zee. Sinaasappels uit Spanje kunnen ook over de weg of het spoor. Hieronder een overzicht van vervoerssoorten met de voor- en nadelen en de bijbehorende transportdocumenten.

1. Wegvervoer

Voordelen: wegvervoer is snel en flexibel, met een vrachtauto vervoert u goederen van deur tot deur en er zijn veel producten geschikt voor wegvervoer. Nadelen: wegvervoer is alleen aantrekkelijk bij relatief kleine volumes en voor beperkte afstanden. De maximaal toegelaten belading van vrachtwagens kan per land verschillen. Andere nadelen zijn fysieke obstakels zoals files en wegopbrekingen of politieke obstakels zoals milieumaatregelen of rijverboden. Zo mogen vrachtwagens bijvoorbeeld op zondag en officiële feestdagen niet rijden in Duitsland.

2. Railvervoer

Voordelen: railvervoer is vaak goedkoper dan wegvervoer. Naast bulklading als steenkool en ijzererts zijn ook goederen als auto's en (vloeibare) levensmiddelen prima per spoor te vervoeren. Nadelen: veel bedrijven hebben geen spoorwegaansluiting in de buurt, waardoor u de lading eerst per vrachtwagen van en naar de trein moet brengen. Dit brengt tijdverlies en hoge kosten met zich mee, waardoor railvervoer pas bij grote afstanden winstgevend is.

3. Luchtvervoer

Voordelen: luchtvervoer is snel en overbrugt grote afstanden. U heeft kortere levertijden en de verzekeringspremies zijn vaak lager. Luchtvervoer is daarom handig voor bijvoorbeeld duurdere goederen en bederfelijke of seizoensgebonden artikelen. Nadelen: geschikt voor een beperkt volume en relatief duur, omdat luchtvervoer altijd in combinatie gaat met wegvervoer.

4. Zeevervoer

Voordelen: lage transportkosten, makkelijk grote afstanden overbruggen, geschikt voor bijna elk product. Containers kunnen snel overgeladen worden op vrachtwagens, treinen en schepen zonder steeds de goederen in en uit te laden. Ook is zeevervoer een duurzame vervoerssoort. Nadelen: lage snelheid, onduidelijke transportduur en niet alle bestemmingen zijn te bereiken.

5. Binnenvaart

Voordelen: een slimme manier om filevrij goederen te vervoeren en CO2 te verminderen. De moderne vloot met verschillende scheeptypen maakt het mogelijk om bijna iedere lading over water te verschepen. Voor traditionele grondstoffen, maar ook voor (geconditioneerd) containervervoer. Zelfs de fast moving consumer goods (consumptie goederen met een hoge omloopsnelheid) vervoert u filevrij via het water. Door een uitgebreid vaarwegennet van 25.000 kilometer in Noordwest-Europa is er altijd wel een overslaghaven of terminal in de buurt. Uw reis plant u gemakkelijk via The Blue Road MapExternal link.

Nadelen: langere doorlooptijden moeten ingepast worden in bedrijfsprocessen. Indien een bedrijf niet direct aan het water ligt, is voor of na transport naar een haven nodig. Dit vergt logistieke afstemming met meer partijen. Meer informatie: Bureau Voorlichting Binnenvaart.External link

Transportdocumenten

Voor ieder soort vervoer is er een ander transportdocument. Transportdocumenten bestelt u bij BeurtvaartadresExternal link.

  • wegvervoer: CMR (Convention Relative au Contrat de Transport International de Marchandises par la Route)
  • railvervoer: CIM (Convention Internationale concernant le Transport des Marchandises par Chemin de Fer)
  • luchtvervoer: Airway Bill
  • zeevervoer: Connossement (bill of lading, B/L)

Meer informatie over transportdocumenten vindt u op TransportdocumentenExternal link.

Goederenvervoer

De grafiek laat de omvang per jaar zien van het internationaal goederenvervoer van en naar Nederland via de drie belangrijkste manieren van vervoer.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

088-585 1585

Deze informatie is geplaatst door

Centraal Bureau voor de Statistiek
KVK