Eén antwoord van de overheid

Vervoerssoorten

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Een overzicht

Als u hoogwaardige vazen uit China wil importeren, heeft u de keuze uit vervoer via de lucht of over zee. Sinaasappels uit Spanje kunnen ook over de weg of het spoor. Een overzicht van vervoerssoorten met voor- en nadelen en welk transportdocument u nodig hebt.

1. Wegvervoer

Voordelen: wegvervoer is snel en flexibel, u kunt met een vrachtauto goederen van deur tot deur vervoeren, en er zijn veel producten die u over de weg kunt vervoeren. Nadelen: wegvervoer is alleen geschikt voor relatief kleine volumes en voor beperkte afstanden. De maximaal toegelaten belading van vrachtwagens kan per land verschillen. Andere nadelen zijn fysieke obstakels zoals files en wegopbrekingen en politieke obstakels zoals milieumaatregelen of het op zondag niet mogen rijden in Duitsland.

2. Railvervoer

Voordelen: railvervoer is vaak goedkoper dan wegvervoer. Naast bulklading als steenkool en ijzererts kunnen ook goederen als auto's en (vloeibare) levensmiddelen prima per spoor worden vervoerd. Nadelen: veel bedrijven hebben geen spoorwegaansluiting in de buurt, zodat de lading eerst per vrachtwagen van en naar de trein moet worden gebracht. Dit brengt tijdverlies en hoge kosten met zich mee, waardoor railvervoer pas bij grote afstanden rendabel is.

3. Luchtvervoer

Voordelen: luchtvervoer is snel en kan grote afstanden overbruggen. U heeft kortere levertijden en verzekeringspremies zijn vaak lager. Luchtvervoer is daarom handig voor bijvoorbeeld duurdere goederen en bederfelijke of seizoensgebonden artikelen. Nadelen: geschikt voor een beperkt volume en relatief duur, omdat luchtvervoer altijd in combinatie gaat met wegvervoer.

4. Zeevervoer

Voordelen: lage transportkosten, makkelijk grote afstanden overbruggen, geschikt voor bijna elk product. Containers kunnen snel overgeladen worden op vrachtwagens, treinen en schepen zonder steeds de goederen in en uit te laden. Ook is zeevervoer een duurzame vervoerssoort. Nadelen: lage snelheid, onduidelijke transportduur en niet alle bestemmingen zijn te bereiken.

5. Binnenvaart

Voordelen: een slimme manier om filevrij goederen te vervoeren en CO2 te reduceren. De moderne vloot met verschillende scheeptypen maakt het mogelijk om vrijwel iedere lading over het water te versturen. Voor traditionele grondstoffen, maar ook voor (geconditioneerd) containervervoer. Zelfs de fast moving consumer goods worden filevrij via het water vervoerd. Door een uitgebreid vaarwegennet van 25.000 kilometer in noord west Europa is er altijd wel een overslaghaven of terminal in de buurt. Een reis plannen via het water gaat gemakkelijk via www.blueroadmap.nlExternal link

Nadelen: langere doorlooptijden moeten ingepast worden in bedrijfsprocessen. Indien een bedrijf niet direct aan het water ligt, is voor of na transport naar een haven nodig. Dit vergt logistieke afstemming met meer partijen. Meer informatie: Bureau Voorlichting BinnenvaartExternal link

Transportdocumenten

Voor elke vervoerssoort heeft u een ander document nodig. Transportdocumenten bestelt u bij BeurtvaartadresExternal link.

  • wegvervoer: CMR (Convention Relative au Contrat de Transport International de Marchandises par la Route);
  • railvervoer: CIM (Convention Internationale concernant le Transport des Marchandises par Chemin de Fer);
  • luchtvervoer: Airway Bill;
  • zeevervoer: Connossement (bill of lading, B/L).

Bij Fenedex vindt u alle informatie over de verschillende transportdocumentenExternal link.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

088-585 1585

Deze informatie is geplaatst door

KVK