Eén antwoord van de overheid

Vervoerders en expediteurs

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Voor het vervoer van uw goederen kunt u een transporteur en eventueel een expediteur inschakelen. Dat is handig, omdat zij ervaring hebben met internationaal transport en alles wat daarbij komt kijken.

Vervoerders en expediteurs

Voor het vervoer sluit u een vervoersovereenkomst af met een transporteur (vervoerder). Een expediteur is een transportbemiddelaar, een soort tussenpersoon. Hij zorgt dat uw goederen worden vervoerd en voor alles wat daarbij komt kijken. Naast het vervoer regelt een expediteur dus ook de juiste documenten, de verzekering, het vervoer van en naar de haven, de overslag bij de terminal, het uit- en inklaren bij de douane en het laden in een schip.

Vervoert u regelmatig volle vrachten naar vaste klanten in het buitenland? Dan kunt u een vaste transporteur inschakelen. Een transporteur vervoert de goederen daadwerkelijk. Als u ervoor kiest om met een expediteur te werken (omdat u bijvoorbeeld kleine vrachten moet vervoeren of omdat u de douaneformaliteiten wilt uitbesteden) regelt de expediteur een vervoerder.

Douane-expediteurs

Naast algemene expediteurs zijn er ook douane-expediteurs. Als u goederen exporteert naar een land buiten de EU, regelt een expediteur ook de douaneprocedure (in- en uitklaren) voor u.

Groupagediensten: goedkoper vervoer

Veel expediteurs bieden ook groupagediensten aan. Ze combineren kleinere zendingen van verschillende ondernemers tot grotere ladingen. Zo kunnen ze lagere prijzen bedingen bij transporteurs.

Hoe vindt u een vervoerder of expediteur?

Via Holland TransportExternal link kunt u transportbedrijven in Nederland vinden. U kunt er een vervoerder kiezen op basis van verschillende criteria, zoals regelmatig goederentransport naar bepaalde landen, het gebruik van koelwagens of containers en het soort goederen dat u wilt vervoeren.

Een expediteur kunt u vinden via FenexExternal link, de brancheorganisatie voor expediteurs.

Of toch zelf vervoeren?

Wilt u liever zelf uw goederen vervoeren? Dat kan voordelen hebben.

  • U bent niet afhankelijk van een vervoerder.
  • U kunt goederen installeren bij uw klant of andere service verlenen als u de goederen aflevert.

Maar er zijn ook nadelen.

  • Eigen vervoer is vaak duurder. Een professionele vervoerder kan namelijk vaak goederen van meerdere klanten vervoeren (groupagediensten). Op de terugweg kan hij misschien ook vracht meenemen, waardoor het vervoer voor u goedkoper is.
  • U moet zelf transportdocumenten regelen en (indien nodig) aangiftes bij de douane verzorgen.
  • U moet investeren in een vrachtwagen of andere transportmiddelen.

Als u zelf het transport regelt moet u rekening houden met de regels voor het beroepsgoederenvervoer.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

088-585 2222

Deze informatie is geplaatst door

KVK