Eén antwoord van de overheid

Starten met urenkorting

Deze informatie is geplaatst door UWV

Wilt u zonder toestemming van UWV starten met uw eigen bedrijf? Maar wel met behoud van uitkering? Dan kunt u gebruikmaken van de urenkorting.

Voorwaarden urenkorting

Bij urenkorting geeft u alle uren die u besteedt aan uw bedrijf door aan UWV. Dus ook de uren voor cursussen of uw administratie. Let op: UWV en de Belastingdienst vergelijken de uren die u aan ze opgeeft.

WW-uitkering gestart voor 1 juli 2015

U geeft iedere 4 weken al uw uren door aan UWV. Hiervoor gebruikt u het InkomstenformulierExternal link. Het gemiddelde van uw uren in die 4 weken wordt blijvend van uw WW-uitkering afgetrokken. Uw uitkering gaat dus niet meer omhoog als u na een drukke periode opeens minder uren aan uw bedrijf besteedt.

WW-uitkering gestart op of na 1 juli 2015

Raakte u op of na 1 juli 2015 werkloos? Dan wordt uw WW-uitkering op een andere manier berekend. U geeft al uw uren door aan UWV. U doet dat door de InkomstenopgaveExternal link in te vullen. UWV berekent hiermee uw ‘fictief inkomen’ per maand. Dit fictieve inkomen wordt blijvend van uw WW-uitkering afgetrokken. Uw uitkering gaat dus niet meer omhoog als u na een drukke periode opeens minder uren aan uw bedrijf besteedt.

Meer over het fictief inkomenExternal link.

Urenkorting aanvragen

Meer over het aanvragen van de urenkortingExternal link.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met UWV

0900-92 95

Deze informatie is geplaatst door

UWV