Starten met import

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
2 min lezen

Gaat u importeren? Dan moet u aan veel denken. Hoe vindt u bijvoorbeeld betrouwbare partners in het buitenland? Hoe regelt u internationaal transport? En welke wetten en regels gelden er?

Doe marktonderzoek

Door marktonderzoek te doen, weet u of de Nederlandse markt geschikt is voor uw product. U brengt bijvoorbeeld in kaart waarom het product hier nog niet te koop is. En wie uw concurrenten en doelgroep zijn. Lees de tips over marktonderzoek doen op KVK.nl

Maak een importplan

Een importplan maakt duidelijk of uw bedrijf klaar is voor import. En welke stappen nodig zijn om te starten met importeren. Ook laat een importplan zien wat uw kansen en risico’s zijn. Op KVK.nl vindt u een voorbeeld van een importplan dat u zelf kunt invullen (pdf).

Check de wetten en regels bij import

De producten die u invoert moeten voldoen aan de Europese eisen voor productveiligheid. Ook krijgt u bij import te maken met wetten en regels. Bijvoorbeeld:

Bekijk in welke situatie u invoerrechten betaalt en aangifte bij de Douane doet:

U hoeft geen invoeraangifte te doen bij de Douane als u goederen koopt binnen de Europese Unie (EU), Ook betaalt u geen invoerrechten. U betaalt meestal wel btw in Nederland. Voor sommige producten betaalt u ook accijns, verbruiksbelasting en andere heffingen.

Importeert u goederen uit een land buiten de EU? Dan moet u aangifte doen bij de Douane en meestal invoerrechten betalen. Ook betaalt u btw. En voor bepaalde producten accijns, verbruiksbelasting en overige heffingen.

Diensten importeren

U kunt ook diensten importeren. Lees meer over het afnemen van diensten binnen de EU of over het afnemen van diensten buiten de EU.

Vind de juiste leverancier voor import

Er zijn verschillende manieren om een leverancier in het buitenland te vinden, zoals een producent of groothandelaar. Nederlandse ambassades in het buitenland kunnen u helpen. Bijvoorbeeld bij het vinden van leveranciers van eindproducten en grondstoffen. Ook buitenlandse ambassades in Nederland kunnen u helpen. Of ga naar een vakbeurs om in contact te komen met leveranciers.

Controleer de zakenpartner

Bent u op zoek naar een zakenpartner? Verzamel dan informatie over mogelijke zakenpartners.

Bijvoorbeeld:

  • documenten over het product
  • verkoopvoorwaarden
  • productiecapaciteit, levertijd en leveringsvoorwaarden
  • het soort bedrijf en de grootte

Zoek ook uit of de leverancier betrouwbaar is. Lees hoe u een buitenlandse zakenpartner controleert op KVK.nl.

Leg afspraken vast

Maak afspraken met uw buitenlandse leverancier. Bijvoorbeeld over productaansprakelijkheid, garantie en welk nationaal recht geldt. Deze afspraken legt u vast in een contract.

Bereken de kostprijs van uw product

Om de vraagprijs van uw product te bepalen, moet u weten welke kosten u heeft gemaakt. En nog moet maken. Bijvoorbeeld kosten voor opslag en transport. Bekijk het voorbeeld kostprijsberekening bij import.

Bepaal het transport

Voor het internationaal transport van uw producten, kunt u kiezen uit verschillende vervoermiddelen. Welk vervoermiddel geschikt is, hangt bijvoorbeeld af van het soort producten. U kunt het transport zelf regelen of laten regelen door een expediteur. Denk ook na over bijvoorbeeld een transportverzekering.

Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland jaarlijks?

De grafiek toont de totale waarde van goederen die door Nederland worden ingevoerd.