Eén antwoord van de overheid

Starten met import

Deze informatie is geplaatst door Kamer van Koophandel

U wilt een product importeren om het op de Nederlandse markt te brengen. Onderzoek eerst of hier een markt voor is. U krijgt te maken met invoerrechten en producteisen. Doe een marktonderzoek en maak een importplan voor een succesvolle start met uw import.

Doe een marktonderzoek

Met een marktonderzoekExternal link weet u of de Nederlandse markt geschikt is voor uw importproduct. Breng in kaart waarom dit product hier nog niet te koop is. Of juist wel. Wie is dan uw concurrent? En wie is uw doelgroep? Mag het product wel worden ingevoerd? Met een marktonderzoek krijgt u antwoord op veel vragen.

Maak een importplan

Een importplan geeft u inzicht in uw kansen en de stappen die nodig zijn om de import te realiseren. Ook de kosten, risico’s en verplichtingen brengt u hiermee in kaart. Gebruik het sjabloon om uw importplanExternal link op te stellen.

Check de wetten en regels bij import

Bij import van producten krijgt u te maken met wetten en regels. Denk aan producteisenExternal link , invoerrechtenExternal link of vergunningen, btwExternal link , verpakkingen en productaansprakelijkheid. Gebruik het stappenplan producten importerenExternal link om te weten welke verplichtingen er zijn.

Maak duidelijke afspraken met uw leverancier

Gaat u een product zelf importeren en distribueren? Of bent u meer een tussenpersoon zoals een handelsagentExternal link . Maak in beide gevallen duidelijke afspraken met uw buitenlandse leverancier. Sluit een koop-, distributie- of agentuurovereenkomst af. Maak duidelijke afspraken over bijvoorbeeld aansprakelijkheid, garantie en welk nationaal recht van toepassing is.

Bereken de kostprijs van uw importproduct

U gaat uw geïmporteerde product op de markt brengen. Voor een goede vraagprijs moet u weten welke kosten u heeft gemaakt en nog moet maken. Bijvoorbeeld de opslag en transportExternal link . Bekijk het voorbeeld van een kostprijsberekeningExternal link.

Tips

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 2222

Deze informatie is geplaatst door

Kamer van Koophandel