Eén antwoord van de overheid

Starten met een uitvinding

Heeft u een idee voor een product dat dé oplossing voor een probleem is? Een grote of kleine uitvinding, een technisch plan, een gat in de markt? Een uitvinding die u zelf op de markt wilt brengen, waarvoor u een bedrijf wilt starten moet aan een aantal regels voldoen. Welke zijn dat? En hoe beschermt u uw product?

Is uw uitvinding een goed product?

Is uw goede idee ook een goed product? Heeft een ander het misschien al bedacht? Door onderzoek te doen vergroot u de kans op succes. U voorkomt u dat u onnodig kosten maakt. Het is ook handig om eerst een probeerversie van uw product te maken. Met dat prototype kunt u testen of uw vinding werkt. Hoe groot is de kans dat uw product aanslaat? Wat zijn uw doelgroepen?

Zoek uit of iemand anders hetzelfde idee had Informatie uit octrooien.

Hoe beschermt u uw uitvinding?

Hoe voorkomt u dat iemand er met uw uitvinding vandoor gaat? Controleer eerst of niemand anders eenzelfde octrooi of patent heeft aangevraagd. Bepaal vervolgens of u uw uitvinding wilt beschermen. Door een octrooi aan te vragen bijvoorbeeld. Maar wat ook kan is uw uitvinding geheimhouden.

Bepaal of u uw uitvinding wilt beschermenExternal link

Octrooi aanvragenExternal link

Uw uitvinding geheimhouden

Bedrijf starten en klanten vinden

Bekijk hoe u een bedrijf start in 10 stappen.

Bekijk de voordelen van samenwerken en co-creatie

Samen iets creëren kan voordelen hebben. Wilt u alleen of samen het product op de markt brengen? Wilt u input van mogelijke klanten, of juist niet? Bekijk de voordelen van co-creatie.

Hoe komt u aan geld om een bedrijf op te zetten?

Innoveren is investeren. Vaak heeft u een startkapitaal nodig om uw product te kunnen maken, of materiaal en machines aan te schaffen om uw bedrijf op te kunnen zetten. Hoe komt u aan dat geld? Komt u in aanmerking voor subsidie?