Eén antwoord van de overheid

Starten als zzp'er in de bouw

U heeft een aantal leuke klussen in gedachte. Misschien heeft u zelfs al een paar potentiële klanten. Badkamer verbouwen, aanbouw plaatsen, een grote schilderklus doen. Welke zaken moet u regelen voordat u begint?

Wat moet ik regelen voordat ik aan de slag kan als zzp’er in de bouw?

Vergeet u niets? Bekijk het stappenplan bedrijf starten

Hoe kunt u samenwerken met andere zzp'ers?

Begint u een eenmanszaak of bv?

Bent u zzp’er of eigenlijk in loondienst?

Stel: u gaat aan de slag voor uw oude werkgever. Maar nu als zzp’er. Uw opdrachten krijgt u van uw oude baas. Wat maakt u een zzp’er en wanneer is er sprake van een verkapt dienstverband?

Bent u wel echt zelfstandig?

Financiering nodig

Als zzp'er in de bouw heeft u vaak geld nodig om te kunnen starten. Bijvoorbeeld voor gereedschap of om uw bedrijfsbus te leasen of kopen. Maar denk ook aan kantoorartikelen of een boekhoudpakket. Welke mogelijkheden voor financiering heeft u?

Hoe komt u aan geld voor uw onderneming?

Belastingen en administratie

Als zzp'er krijgt u te maken met de Belastingdienst. Zo moet u verschillende belastingen betalen. Maar de Belastingdienst stelt ook eisen aan uw administratie en wat u op uw rekeningen zet.

Administratie opzetten en beheren

Wat moet u op uw rekening zetten?External link

Belastingen voor zzp'ersExternal link

Aftrekpost: ondernemersaftrekExternal link

Uurloon, offerte, contracten en algemene voorwaarden

Ook het binnenhalen van opdrachten hoort bij ondernemen. Vaak vragen mogelijke klanten om een offerte. En ze willen natuurlijk ook weten wat u vraagt per uur. Als de opdracht binnen is, komt er soms ook papierwerk bij kijken als u een contract opstelt. Door algemene voorwaarden te gebruiken, kunt u problemen met klanten en leveranciers voorkomen.

Hoe bepaalt u een uurtarief?

Hoe maakt u een offerte?

Wat is een contract?

Algemene voorwaarden

Welke verzekeringen moet ik afsluiten?

Wat als u tijdens een klus per ongeluk een kostbare vaas omstoot? Of u valt van uw ladder en breekt een been? Als ondernemer in de bouw kunt u een aantal verzekeringen afsluiten.

Welke bedrijfsverzekeringen zijn er?

Broodfondsen External link

Soorten verzekeringen

Pensioenfondsen soms verplicht

In een groot aantal bedrijfstakken bestaat voor personeel een verplicht bedrijfstakpensioenfondsExternal link. Bent u ondernemer in één van de volgende bedrijfstakken? Dan is deelname aan het bedrijfstakpensioenfonds ook voor u verplicht:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 1585