Eén antwoord van de overheid

Landeninformatie: ken de markt van uw zakenpartner

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Kamer van Koophandel

Verdiep u in het land waarmee u zaken doet. Dan staat u sterk als importeur.

Maak een marktvergelijking

Met marktcijfers uit de International Trade Centre-databankExternal link kunt u landen met elkaar vergelijken. In deze databank vindt u informatie over handelsstromen en import- en exportcijfers wereldwijd.

Ken de cultuurverschillen

Als u contacten legt met buitenlandse leveranciers, verdiep u dan in de zakencultuur en de do's-and-don'ts. Omgangsvormen en kledingvoorschriften verschillen per land. Net als het relatiegeschenk dat u meeneemt voor uw zakenpartner. Door vooraf de lokale gebruiken te checken, voorkomt u onaangename verrassingen.

Vermijd risico’s bij internationaal zakendoen

Denk aan sociale en milieuaspecten als u te maken hebt met buitenlandse toeleveranciers. Het is van belang de herkomst van het product dat u importeert te kennen. Slechte arbeidsomstandigheden, corruptie of discriminatie kunnen het imago van uw bedrijf schaden. Lees meer over duurzaam inkopen en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in het buitenland.

Win advies in

Maak gebruik van de internationale kennis van diverse organisaties. Zij helpen u om uw inkopen in het buitenland goed te organiseren. U vindt informatie over importmarkten bij:

Tip: schakel het buitenlandnetwerk in

Maak gebruik van onze ambassades, consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO's) in het buitenland. Samen vormen zij het buitenlandnetwerk. Zij kennen de markt en kunnen helpen bij het leggen van de juiste contacten in.

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 2222