Eén antwoord van de overheid

Internationale modelcontracten

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Afspraken vastleggen

Stel: u heeft een conflict met een Italiaanse leverancier. Geldt dan het Italiaanse of het Nederlandse recht? De regels hiervoor verschillen per land. Met een contract legt u de afspraken met uw klant of leverancier vast.

Niet verplicht, wel handig

Het is niet wettelijk verplicht om een contract op te stellen, maar het is wel handig. Bijvoorbeeld als u klant klachten heeft over de levertijd van uw product of als uw leverancier zijn afspraken niet nakomt. Als u een contract heeft, dan kunt u hierop terugvallen.

Inhoud van een internationaal contract

Neem in het contract op welk recht er geldt en welke rechter bevoegd is om te oordelen als u het oneens bent. Per land zijn er namelijk grote verschillen. Neem ook leveringscondities of ICC Incoterms® 2010 op. Voor de precieze inhoud kunt u het beste een jurist inschakelen.

Bestel een internationale modelcontract

De International Chamber of Commerce (ICC) heeft een aantal modelcontractenExternal link opgesteld. De meest voorkomende contracten zijn:

  • ICC Model International Sale Contract (internationaal verkoopcontract)
  • ICC Model Commercial Agency Contract (agentuurcontract)
  • ICC Model Distributorship Contract (importeur/distributiecontract)

Deze Engelstalige modelcontracten bestelt u bij ICC NederlandExternal link en kunnen als voorbeeld dienen voor uw situatie. Schakel voor het opstellen van uw eigen contract een jurist in.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 1585