Eén antwoord van de overheid

Innovatiefinanciering

Deze informatie is geplaatst door Kamer van Koophandel | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Voor het uitwerken van uw innovatieve idee heeft u geld nodig. Maar het regelen van de financiering is vaak lastiger dan u denkt. Want hoe bereidt u zich goed voor? Welke financieringsmogelijkheden zijn er allemaal? Heeft u bijvoorbeeld zelf financiële middelen of kunt u lenen bij de bank? En hoe overtuigt u mogelijke investeerders?

Financieel plan opstellen

Met een goede voorbereiding vergroot u uw kansen de financiering rond te krijgen voor uw innovatieproject. Een potentiële investeerder baseert zijn keuze om uw idee te financieren vooral op basis van het hoofdstuk Financiën in uw ondernemingsplan. Maak daarom een uitgebreid, goed onderbouwd financieel plan.

Vormen van innovatiefinanciering

Voor het financieren van uw innovatie heeft u verschillende mogelijkheden:

  • Vermogen van uzelf, vrienden en familie: het persoonlijk kapitaal of het kapitaal dat door vrienden en/of familie wordt ingebracht, bedraagt zelden meer dan € 30.000.
  • Informal investors: dit zijn particuliere geldverstrekkers die met eigen vermogen aandelen kopen in het bedrijf. InvestormatchExternal link brengt actief investeerders en ondernemingen bij elkaar.
  • Participatiemaatschappijen, Venture Capitalists: deze investeerders nemen deel aan het aandelenkapitaal van vooral jonge, veelbelovende ondernemingen. De Nederlandse Vereniging van ParticipatiemaatschappijenExternal link (NVP) is een ideaal startpunt voor de selectie van een participatiemaatschappij.
  • Fondsen: fondsen zijn meestal opgezet met overheidssteun, maar financieren wel gewoon onder commerciële voorwaarden.
  • Subsidies: er zijn nationale en internationale subsidies voor innovatieExternal link.

Financieringsadvies

Welke innovatiefinanciering is voor uw internationale ambitie het meest geschikt? Van welke subsidie of regeling kunt u gebruikmaken? En waar moet u op letten als u een subsidieaanvraag doet? Om antwoord te krijgen op dit soort vragen kunt u een financieringsadvies op maat aanvragen.

Investeerders overtuigen

Om een potentiële investeerder over te halen met uw innovatie moet u eerst overtuigen met een goede pitch. Op die manier kan een geldverstrekker beoordelen of hij past bij u, uw bedrijf en uw product.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

088-042 42 42

Deze informatie is geplaatst door

Kamer van Koophandel
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland