Eén antwoord van de overheid

Financiering bij bedrijfsovername

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

U bent op zoek naar informatie over de financiering van uw bedrijfsovername? Hier vindt u specifieke constructies die bij de overname van een bedrijf mogelijk zijn.

Naast financieringsvormenExternal link zoals bijvoorbeeld een banklening, microfinanciering, investeerders, crowdfunding en eigen vermogen, kunt u bij bedrijfsovername ook gebruik maken van aanvullende financieringsmogelijkheden. Zo ziet u tegenwoordig steeds vaker een mix van financieringen en is het niet ongebruikelijk dat een deel van de overnamesom door de bank, een deel door u als overnemer en een deel door bijvoorbeeld een lening van de verkoper wordt gefinancierd. Indien de verkoper hier welwillend tegenover staat, kan een overname op deze wijze vaak succesvol gerealiseerd worden. Daarnaast zijn er belastingtechnisch soms ook nog mogelijkheden die een overname op financieel vlak, voor zowel koper als verkoper, gemakkelijker kunnen maken.

Wij hebben de verschillende financieringsmogelijkheden bij dit soort geleidelijke bedrijfsovernames voor u op een rij gezet:

alles sluiten

alles sluiten

alles sluiten

alles sluiten

alles sluiten

alles sluiten

Deskundig advies

Houd er wel rekening mee dat u bij deze constructies als koper een langdurige financiële relatie met de verkoper aangaat. Deze constructies zijn veelal bedoeld om de overname op financieel vlak voor de koper realiseerbaar te maken en zowel de koper als verkoper zijn hierbij vaak gebaat. Een langdurige financiële relatie heeft echter ook zijn kwetsbaarheden. Leeftijd, emotie en kansen en bedreigingen kunnen de verhouding flink op scherp zetten. Weet dat het mogelijk is, maar zet afspraken altijd duidelijk op papier. Investeer en laat u adviseren door een deskundige.

KvK-Financieringsdesk

Voor vragen neem contact op met: KvK-Financieringsdesk 0800 - 10 14

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

KvK Financieringsdesk 0800-1014