Eén antwoord van de overheid

Financier uw overname

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

U wilt voor uzelf beginnen en u ziet mooie kansen in de overname van een bestaand bedrijf. Lange tijd over gedroomd en nagedacht en u wilt het nu eens concreet maken. Voor- en nadelen op een rij gezet en u komt tot de conclusie dat voortzetten van een bedrijf dat zich heeft bewezen goed bij u past.

De voordelen zijn groot. U profiteert van de omzet, resultaten en klanten van de oude ondernemer. Daar kunt u verder mee bouwen als het bedrijf straks van u is. Maar u ziet ook dat bij een overname veel komt kijken en dat er een flink startkapitaal nodig is. Naast het bepalen van de overnamesom vraagt u zich af hoe u de overname gaat financieren. U springt niet zomaar in het diepe en wilt zich goed voorbereiden.

Een overname heeft dus veel voordelen. Zo is er al sprake van een cashflow in de organisatie, en een (vast) klantenbestand. U stapt eigenlijk op een rijdende trein. Een nadeel van een overname is dat hij financieel, fiscaal en/of juridisch complex kan zijn. Een goed boekonderzoek (due diligence) uitvoeren is in dit kader belangrijk en daarom is het raadzaam een specialist in te schakelen.

alles sluiten

alles sluiten

alles sluiten

Tips

  • Schakel een onafhankelijke adviseur in (BOBB, NBA).
  • Laat ruimte over voor groei na een overname.
  • Houd rekening met rente en aflossing, maar ook met de transactiekosten van een overname.
  • Maak een mix van financieringen.
  • Weeg de voor- en nadelen t.o.v. start en franchising af.
  • Volg het webinar:External link Hoe kom ik aan financiering.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

KvK Financieringsdesk 0800-1014