Eén antwoord van de overheid

Een bedrijfsnaam kiezen

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Een goede bedrijfsnaam draagt bij aan een succesvolle onderneming. Dat maakt het kiezen van uw bedrijfsnaam één van de belangrijkste beslissingen die u neemt.

Stap 1: Bedenk een goede bedrijfsnaam

Als u een bedrijfsnaam kiest en deze gebruikt als aanduiding voor uw onderneming, dan heet dat officieel een ‘handelsnaam’. Hierbij gelden een aantal regels.
alles sluiten

Stap 2: Controleer of uw bedrijfsnaam als handelsnaam voorkomt in het Handelsregister

alles sluiten

Stap 3: Beoordeel de gevonden ‘handelsnamen’

Hoe beoordeelt u of de gevonden handelsnamen verwarrend kunnen zijn met de naam die u wilt gebruiken? Voor het antwoord op deze vraag zijn geen keiharde regels te geven. Het belangrijkste element is de gelijkenis in naam. Maar ook de activiteiten en het werkgebied spelen een rol bij de beoordeling. Beantwoord voor uzelf de volgende vragen:

alles sluiten

Stap 4: Controleer of uw bedrijfsnaam voorkomt als merknaam of domeinnaam

Voordat u definitief uw bedrijfsnaam kiest, is het verstandig om ook de beschikbaarheid als merknaam en domeinnaam te checken. Onderzoek verder of de naam in het buitenland voorkomt. Deze informatie kunt namelijk niet uit het Handelsregister halen. Bij twijfel is het raadzaam om een handelsnaamonderzoek te laten uitvoeren door een marktpartij, bijvoorbeeld een commercieel merkenbureau.

alles sluiten

Bedrijfsnaam veranderen of toevoegen

Wilt u uw bedrijfsnaam veranderen? Of wilt u een extra bedrijfsnaam toevoegen? Dan geeft u dit met het wijzigingsformulierExternal link door aan de KvK.

Video: bedenk een unieke bedrijfsnaam

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 2222