Eén antwoord van de overheid

De eenmanszaak

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Wilt u een eigen bedrijf starten? De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. U richt deze snel en eenvoudig op. U heeft in het begin meestal meer belastingvoordeel dan bijvoorbeeld bij een bv. Nadeel van de eenmanszaak is dat u met uw privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van uw bedrijf.

Waarom kiezen voor een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is relatief snel en makkelijk op te richten. De meeste ondernemers kiezen daarom voor deze rechtsvorm. Ook veel freelancers en zzp’ers kiezen voor de eenmanszaak. Een ander voordeel is dat u in het begin meestal meer belastingvoordeel heeft dan bij andere rechtsvormen. Let er wel op dat u met uw eigen geld aansprakelijk bent voor eventuele schulden.

Een eenmanszaak oprichten

Een eenmanszaak oprichten is eenvoudig. Het enige dat u hoeft te doen, is uw bedrijf inschrijven in het Handelsregister van de KvK. U kunt maximaal één eenmanszaak oprichten. Deze kan wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben.

Aansprakelijkheid bij de eenmanszaak

U bent aansprakelijk voor alle handelingen en financiën van uw eenmanszaak. Er is geen onderscheid tussen uw privé- en bedrijfsvermogen. Eventuele schuldeisers van uw bedrijf kunnen dus ook aanspraak maken op uw privébezit. Gaat uw bedrijf failliet, dan bent u ook failliet. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is ook uw partner financieel aansprakelijk voor de schulden. Met huwelijkse voorwaarden kunt u dit voorkomen.

De eenmanszaak en belasting

U betaalt inkomstenbelasting over de winst uit uw eenmanszaak. Hiervoor gelden de tarieven uit box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Als de Belastingdienst u als ondernemer erkent én u voldoet aan het urencriterium, dan heeft u recht op belastingvoordeel zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Starters kunnen ook profiteren van startersaftrek.

Eenmanszaak of bv kiezen?

Als u twijfelt tussen een eenmanszaak of een bv, zet dan de verschillen op een rij en bepaal wat voor u belangrijk is. De belastingtarieven voor de bv zijn bijvoorbeeld iets lager, maar de jaarlijkse kosten zijn weer wat hoger. Ook het verschil in de aansprakelijkheid speelt voor veel ondernemers een rol.

Sociale zekerheid en verzekeringen

U betaalt premies voor de volksverzekeringen en krijgt AOW vanaf de dag dat u uw AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. De AOW-gerechtigde leeftijd wordt komende jaren stapsgewijs verhoogdExternal link van 65 naar 67 jaar. Dit is een minimuminkomen. U kunt zelf aanvullende verzekeringen of pensioen regelen.

Eenmanszaak en personeel

Ook als u een eenmanszaak heeft, kunt u personeel aannemen . De term eenmanszaak zegt iets over de rechtsvorm en niet over het aantal personen dat in uw bedrijf werkt.

Eenmanszaak opheffen

Als u stopt met uw eenmanszaak moet u uw zaak uitschrijven bij de KvK. Ook moet u fiscaal afrekenen met de Belastingdienst. Is uw bedrijf in de loop der tijd meer waard geworden, dan betaalt u daar stakingswinst over. Heeft u een fiscale oudedagsreserve opgebouwd? Dan moet u daar ook over afrekenen.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

088-585 1585

Deze informatie is geplaatst door

KVK