Eén antwoord van de overheid

De eenmanszaak

Deze informatie is geplaatst door Kamer van Koophandel

Snel en eenvoudig maar zijn er ook nadelen?

Wilt u een eigen bedrijf starten? De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. U richt deze snel en eenvoudig op en heeft in het begin meestal meer belastingvoordeel dan bijvoorbeeld bij een bv. Nadeel van de eenmanszaak is dat u met uw privé-vermogen aansprakelijk bent voor de schulden van uw bedrijf.

Eenmanszaak oprichten en inschrijven bij de KvK

Het enige dat u hoeft te doen bij de oprichting van een eenmanszaak, is uw bedrijf in het Handelsregister van de KvK. U kunt maximaal één eenmanszaak oprichten. Deze kan wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben.

Aansprakelijkheid bij de eenmanszaak

U bent aansprakelijk voor alle handelingen en financiën van uw eenmanszaak. Er is geen onderscheid tussen uw privé- en bedrijfsvermogen. Eventuele schuldeisers van uw bedrijf kunnen dus ook aanspraak maken op uw privé-bezit. Als uw bedrijf failliet gaat, dan gaat u ook failliet. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is uw partner ook financieel aansprakelijk voor de schulden. Met huwelijkse voorwaarden kunt u dit voorkomen. Meer over aansprakelijkheid van de echtgenoot.

Eenmanszaak en belasting

U betaalt inkomstenbelasting over de winst uit uw eenmanszaak. Hiervoor gelden de tarieven uit box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Als de Belastingdienst u als ondernemer erkent én u voldoet aan het urencriterium, dan heeft u recht op belastingvoordeel zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Starters die recht hebben op ondernemersaftrek, kunnen ook profiteren van startersaftrek. Meer over belastingenExternal link.

Eenmanszaak of bv kiezen?

Als u twijfelt tussen een eenmanszaak of een bv, zet dan de verschillen op een rij en bepaal wat voor u belangrijk is. De belastingtarieven voor de bv zijn bijvoorbeeld iets lager, maar de jaarlijkse kosten zijn weer wat hoger. Ook het verschil in de aansprakelijkheid speelt voor veel ondernemers een rol. Meer over de keuze tussen de eenmanszaak en bv.

Sociale zekerheid en verzekeringen

U betaalt premies voor de volksverzekeringen en heeft recht op AOW na uw 65e. Dit is een minimuminkomen. Aanvullend pensioen regelt u zelfExternal link.

Eenmanszaak en personeel

Ook als u een eenmanszaak heeft, kunt u personeel aannemen. De term eenmanszaak zegt iets over de rechtsvorm en niet over het aantal personen dat in uw bedrijf werkt.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 1585

Deze informatie is geplaatst door

Kamer van Koophandel