Eén antwoord van de overheid

Bescherming streekproducten

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Streekproducten (landbouwproducten of levensmiddelen) kunt u in de Europese Unie beschermen als Gegarandeerd Traditionele Specialiteit (GTS), als Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) of als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).

Streekproducten zijn bijvoorbeeld Gorgonzola, Ardenner ham en Mozzarella. Voorbeelden uit Nederland zijn Opperdoezer Ronde, Westlandse Druif en Basterdsuiker.

Een beschermd streekproduct moet voldoen aan een aantal voorschriften, bijvoorbeeld over de productiemethode, de productsamenstelling en de geografische oorsprong. Deze voorschriftenExternal link zijn beschreven in het productdossier voor dat product.

Iedereen die het product maakt volgens de voorschriften in het productdossier, mag de aangegeven naam voeren. Daarin verschillen deze beschermingsvormen van een merk, dat alleen de houder van dat merk mag gebruiken.

De bescherming geldt alleen binnen de EU en is gratis voor de aanvrager.Het aanvragen van de registratie als streekproductExternal link doet u via AGOS (Adviescommissie geografische aanduidingen). de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is het secretariaat van de adviescommissie.

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

088-042 42 42