Eén antwoord van de overheid

Bedrijfsverzamelgebouwen

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Met andere ondernemers onder één dak

Bent u zelfstandig maar zoekt u gezelligheid van andere ondernemers? Misschien is een bedrijfsverzamelgebouw iets voor u. U deelt kosten met andere huurders. Bovendien profiteert u van een netwerk met collega-ondernemers.

Wat is een bedrijfsverzamelgebouw?

In een bedrijfsverzamelgebouw zitten meerdere bedrijven bij elkaar. U heeft uw eigen bedrijfsruimte, maar om kosten te besparen, deelt u zaken met andere ondernemers. Bijvoorbeeld:

  • onderhoud en schoonmaak van het gebouw;
  • kantoorartikelen;
  • personeel, zoals receptie of beveiliging;
  • kopieerapparaat;
  • vergaderzalen.

Speciale variant: de incubator

Een speciale variant van een bedrijfsverzamelgebouw is de zogenaamde incubator. Hier zitten vaak startende, innovatieve ondernemers. Meestal is er dan ook een binding met een (technische) universiteit. De nadruk ligt bij een incubator op het onderling uitwisselen van ervaringen.

Voordelen en nadelen van een bedrijfsverzamelgebouw

Behalve kostenbesparing profiteert u in een bedrijfsverzamelgebouw ook van de aanwezigheid van andere ondernemers. U kunt elkaar ondersteunen, bijvoorbeeld omdat u tegen dezelfde problemen aan loopt of omdat u aan elkaar kunt leveren. Een bedrijfsverzamelgebouw is niet voor iedereen geschikt. Is uw winkel afhankelijk van voorbijgangers? Of zoekt u een eigen uitstraling voor uw advocatenkantoor? Dan is een bedrijfsverzamelgebouw misschien niet wat u zoekt.

Waar vindt u een bedrijfsverzamelgebouw?

Denkt u erover ruimte te zoeken in een bedrijfsverzamelgebouw? Informeer bij de Kamer van Koophandel of gemeente welke mogelijkheden er zijn.

Het adres van het bedrijfsverzamelgebouw als uw bezoekadres

Alleen als u permanent ruimte huurt in het bedrijfsverzamelgebouw kunt u het adres van het bedrijfsverzamelgebouw als bezoekadres opgeven in het Handelsregister. Meer over de regels rondom bezoekadres

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 1585