Stappenplan taxibedrijf starten

Deze informatie is geplaatst door:

Waar krijgt u mee te maken als u een taxibedrijf wilt starten? Met dit stappenplan komt u snel te weten welke regels er gelden. Het stappenplan is een richtlijn. Overleg met uw gemeente over de volgorde van de stappen. Het is mogelijk dat u nog andere verplichtingen hebt.

Stappen

1. Vraag een verklaring omtrent het gedrag aan

U moet een verklaring omtrent het gedrag (VOG) aanvragen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Deze hebt u onder andere nodig voor de aanvraag van uw ondernemersvergunning taxivervoer. Ook uw taxichauffeurs moeten een VOG hebben.

2. Vraag een ondernemersvergunning taxivervoer aan

U vraagt een ondernemersvergunning taxivervoer aan bij Kiwa Register.

3. Vul een verklaring gezamenlijk vervoer in

Als u een vennootschap onder firma (v.o.f.) hebt, vult u een verklaring gezamenlijk vervoer in. Daarmee verklaart u dat de vennoten het taxibedrijf voor gezamenlijke rekening en risico leiden.

4. Vraag een vergunningbewijs per taxi aan

Per taxi vraagt u een vergunningbewijs aan bij Kiwa Register. Een papieren vergunningbewijs is niet verplicht in uw taxi.

5. Vraag een ondernemerskaart aan

U hebt een ondernemerskaart van Kiwa Register nodig om toegang te krijgen tot de gegevens in de boordcomputers van uw taxi's. Met deze kaart kunt u de ritadministratie en de arbeids- en rusttijden inzien en aan uw onderneming koppelen.

6. Vraag een keuringsbewijs taxi aan

U hebt een keuringsbewijs taxi nodig. De RDW voert inrichtingskeuringen uit. Uw taxi moet voorzien zijn van een blauwe kentekenplaat, een boordcomputer en een taxameter. De taxameter laat u jaarlijks keuren door het Nederlands Meetinstituut (NMi).

7. Zorg dat uw chauffeurs een chauffeursdiploma taxi hebben

Elke taxichauffeur heeft een chauffeursdiploma taxi nodig van het CBR. Er zijn verschillende examentrajecten, afhankelijk van welke chauffeurskaart aangevraagd wordt.

8. Laat uw chauffeurs een chauffeurskaart aanvragen

Voor elke taxichauffeur is een chauffeurskaart van Kiwa Register verplicht. De chauffeurskaart moet op een voor de reiziger zichtbare plaats in de taxi aanwezig zijn. De kaart wordt ook gebruikt om toegang te krijgen tot de boordcomputer.

9. Leg een registratie taxichauffeurs aan

U moet alle taxivervoer registreren: de ritten en de arbeids-, rij- en rusttijden van uw chauffeurs. Dit doet u met de boordcomputer taxi (BCT).

10. Stel een risicoinventarisatie en -evaluatie op

De risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) is verplicht voor iedere ondernemer met personeel. Bij de start van uw onderneming moet u een RI&E hebben.

11. Stel een taxi-informatiekaart en klachtenregeling taxi op

U moet uw klanten de tarieven van uw taxi kenbaar maken. Dit kan met een taxi-informatiekaart. U moet ook een klachtenregeling opstellen en uw klanten hierover informeren.

12. Schrijf u in bij de KvK en regel meteen uw aanmelding bij de Belastingdienst

Nadat u de ondernemersvergunning taxivervoer hebt aangevraagd, kunt u zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft zich niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.

Externe links

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Neem contact op met

Antwoord voor bedrijven

Bel 14 088