Van de overheid. Voor ondernemers.

Vergunning speelautomaat en speelautomatenhal

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Wilt u in uw horecaonderneming speelautomaten plaatsen? Dan hebt u mogelijk 2 vergunningen nodig: een exploitatievergunning van de Kansspelautoriteit en een aanwezigheidsvergunning van de gemeente. Voor het exploiteren van een speelautomatenhal hebt u ook een vergunning van de gemeente nodig.

Aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten

Er zijn 2 soorten speelautomaten: kansspelautomaten en behendigheidsautomaten. Voor het plaatsen van een kansspelautomaat in een horecaonderneming is een aanwezigheidsvergunning van de gemeente verplicht, voor een behendigheidsautomaat niet. Bij het toekennen van de aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten wordt onderscheid gemaakt tussen het plaatsen in hoog- en laagdrempelige horecaondernemingen. Voor iedere andere locatie of vestiging van uw horecaonderneming hebt u een aparte vergunning nodig.

Wijzigingen melden

Tussentijdse veranderingen, bijvoorbeeld in de exploitatie of in het aantal kansspelautomaten, moet u schriftelijk melden bij de gemeente. Het kan zijn dat u een nieuwe vergunning moet aanvragen of uw vergunning moet laten wijzigen.

Exploitatievergunning speelautomaten

Als u speelautomaten bedrijfsmatig wilt gebruiken of aan een ander in gebruik wilt geven, moet u een exploitatievergunning aanvragen bij de Kansspelautoriteit. Aan de vergunning zijn eisen verbonden over de inrichting van uw bedrijf en het gedrag van de aanvrager, beheerder en bedrijfsleider. Als vergunninghouder moet u jaarlijks de adressen van de horecalocaties waar u speelautomaten hebt opgesteld en het totaal aantal opgestelde automaten aan de Kansspelautoriteit sturen.

Vergunning speelautomatenhal

Als u een speelautomatenhal wilt exploiteren, hebt u een vergunning speelautomatenhal nodig van de gemeente. Deze vergunning bestaat uit de exploitatievergunning speelautomaten en de aanwezigheidsvergunning speelautomaten. Beide vergunningen kunt u vaak met één formulier aanvragen. De meeste gemeenten hanteren een maximumaantal speelhallen. Informatie over vestigingseisen en het maximum aantal hallen vindt u in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van uw gemeente.

Opleiding

Als beheerder of bedrijfsleider van een speelautomatenhal moet u beschikken over een Wettelijk Bewijsstuk. Het Wettelijk Bewijsstuk krijgt u als u een cursus kansspelproblematiek niveau 2 met goed gevolg hebt afgelegd. Voor uw personeel is een cursus kansspelproblematiek niveau 1 voldoende. Voor beide geldt dat u de cursus binnen 1 jaar na de datum van indiensttreding afgerond hebt.

Betaalmogelijkheden speelautomaten

In uw horecaonderneming of speelhal mogen klanten betalen met muntgeld of papiergeld tot € 50. In speelhallen kunt u ook gebruikmaken van een elektronisch betaalsysteem (cashless pay). Uw klanten hebben dan een chip- of smartcard. Hiermee bedienen zij de speelautomaten. U hebt hiervoor een ontheffing nodig. Deze vraagt u aan bij de Kansspelautoriteit.

Digitaal aanvragen met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u de exploitatievergunning digitaal aanvragen bij de Kansspelautoriteit. De aanwezigheidsvergunning en de vergunning speelautomatenhal kunt u met de berichtenbox aanvragen bij de gemeente. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten kunt uitwisselen met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven
0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907