Van de overheid. Voor ondernemers.

Motorrijtuigenbelasting

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst

Hebt u een of meer motorrijtuigen (een personenauto, bestelauto, motor, aanhangwagen of vrachtwagen) binnen uw onderneming? Dan moet u motorrijtuigenbelasting (mrb, wegenbelasting) betalen. U krijgt automatisch een aanslag van de Belastingdienst. U kunt zelf berekenen hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen. Ook ziet u voor welke zeer zuinige personenauto's u geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Hebt u een vrachtwagen? Dan berekent u de motorrijtuigenbelasting aan de hand van speciale tabellen.

U betaalt de motorrijtuigenbelasting via acceptgiro per tijdvak van 3 maanden. U kunt de Belastingdienst machtigen de belasting per maand af te schrijven. Voor sommige vrachtwagens moet u ook belasting zware motorrijtuigen (bzm) betalen.

Buitenlands kenteken

Woont u in Nederland en hebt u een motorrijtuig met een buitenlands kenteken? Dan moet u in Nederland aangifte motorrijtuigenbelasting doen voordat u het motorrijtuig in Nederland mag gebruiken. U doet dat met het formulier Aangifte motorrijtuigenbelasting buitenlands kenteken.

Laag tarief voor bestelauto's

Voor bestelauto's geldt een verlaagd tarief motorrijtuigenbelasting. Hiervoor moet de inrichting van uw bestelauto aan een aantal eisen voldoen. Naast de eisen aan de bestelauto komt u alleen in aanmerking voor het lage tarief als:

  • u ondernemer bent voor de btw en een btw-nummer hebt;
  • de bestelauto op uw naam of op naam van uw bedrijf staat;
  • u de bestelauto jaarlijks voor meer dan 10% van de verreden kilometers voor uw onderneming gebruikt.

Zware bedrijfswagen belast als personenauto

Een pick-up truck of bestelwagen met dubbele cabine met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kilo wordt niet gezien als vrachtauto. Zware bedrijfsauto's worden voor de motorrijtuigenbelasting aangemerkt als personenauto. Ook betaalt u bpm. Alleen voertuigen met een laadbak langer dan het voor personen ingerichte gedeelte of met een lagere toegestane maximum massa worden gezien als bestelauto.

Vrijstellingen

Volledig elektrische auto's zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Semi-elektrische (hybride) auto's voor de helft.
Hebt u een motorrijtuig dat ten minste 26 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen? Met de rekenhulp voor oldtimers kunt u zien of een overgangsregeling of een vrijstelling voor uw motorrijtuig van toepassing is. Wilt u gebruik maken van de overgangsregeling voor oldtimers? Dan kunt u een schriftelijk verzoek doen bij de Belastingdienst. Gebruik hiervoor het formulier 'Verzoek mrb bijzonder tarief/Vrijstelling'.
Landbouwvoertuigen (met kenteken) komen in aanmerking voor een vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting als u ze gebruikt:
  • om te kunnen verplaatsen van de ene werkplek naar de andere;
  • voor het vervoer van land- of bosbouwproducten tussen de terreinen en bedrijfsgebouwen.

Wilt u vrijstelling aanvragen? Dan kunt u een schriftelijk verzoek doen bij de Belastingdienst. Gebruik hiervoor het formulier 'Verzoek mrb Bijzonder tarief/Vrijstelling'. De vrijstelling geldt niet voor voertuigen die u gebruikt voor het vervoer van uw producten naar veilingen, markten of naar andere afnemers.

Gebruikt u zware motorvoertuigen voor de aanleg en het onderhoud van wegen? Dan geldt een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting en de belasting zware motorrijtuigen.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst