Van de overheid. Voor ondernemers.

Marifoongebruik

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Aan het gebruik van maritieme zendapparatuur zijn gebruiksregels verbonden.

Marifoongebruik vanaf een vaartuig

Als u op uw vaartuig maritieme zendapparatuur wilt gebruiken, moet u deze apparatuur melden bij Agentschap Telecom. Uw gegevens worden opgenomen in het Nationaal Frequentieregister. U ontvangt een registratiebewijs en het internationaal erkende Ship Station Licence. U betaalt een vergoeding: het tarief geldt voor één registratie, ongeacht het aantal apparaten.

U kunt een registratie overschrijven naar een nieuwe gebruiker. U hoeft uw melding dan niet in te trekken en de nieuwe gebruiker van de frequentieruimte hoeft geen nieuwe melding te doen.

Marifoongebruik vanaf de wal

Voor het gebruik van een marifoon vanaf de wal, zoals bij walstations, hebt u een vergunning nodig. Om gebruik te mogen maken van bijzondere kanalen, voor bijvoorbeeld olieraffinaderijen of havendiensten, moet u ook een vergunning hebben.

Bedieningscertificaat

Om een marifoon te gebruiken hebt u een bedieningscertificaat (Basiscertificaat marifonie, Marcom A of Marcom B) nodig. Hiervoor moet u een examen afleggen. Welke apparatuur u mag bedienen met welk certificaat, vindt u in het apparatuuroverzicht van Agentschap Telecom.

Bediening door personen zonder certificaat mag alleen als een certificaathouder in de bedieningsruimte aanwezig is. De houder van het bedieningscertificaat is verantwoordelijk.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven