Van de overheid. Voor ondernemers.

Inschrijven en inzage Landelijk Advocaten Tableau

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Wilt u zich vestigen als advocaat? Dan moet u een verzoek tot inschrijving richten tot de rechtbank. Dat doet u in het arrondissement waar u kantoor wilt gaan houden. U wordt beëdigd als u voldoet aan de opleidingseisen uit de Advocatenwet. Ook moet u een verklaring omtrent het gedrag (VOG) hebben. De beëdiging leidt tot inschrijving in het Landelijk Advocaten Tableau (LAT) van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).

Stage en opleiding

De eerste 3 jaar doet u de Beroepsopleiding Advocaten. U werkt als stagiair onder toezicht van een ervaren advocaat (een patroon). Dit kan bij een advocatenkantoor, maar bijvoorbeeld ook bij een bedrijf of gemeente. Het patronaat moet in ieder geval zijn goedgekeurd door de Raad van Toezicht. U kunt ook stagiair-ondernemer worden. Dan gelden mogelijk aanvullende voorwaarden. Voor advocaten van (nabestaanden van) slachtoffers van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven is er een verplichte basisopleiding slachtofferadvocatuur.

Kantoor houden

U moet als advocaat op één plaats kantoor houden. Als u verhuist, geeft u de adreswijziging door aan de NOvA. Voor verhuizing buiten uw arrondissement gelden aanvullende regels.

Toezicht en geheimhouding

Een onafhankelijk college binnen de NOvA houdt toezicht. Ook is de geheimhoudingsplicht van advocaten in de wet vastgelegd.

Advocaten uit EU-/EER-landen en Zwitserland

Bent u als advocaat ingeschreven in een EU-/EER-land of Zwitserland? Dan kunt u zich in Nederland laten inschrijven op grond van de beroepskwalificatierichtlijn of de vestigingsrichtlijn.

Beroepskwalificatierichtlijn

Wilt u zich op grond van de beroepskwalificatierichtlijn inschrijven? Dan moet u een proeve van vakbekwaamheid afleggen. Ook moet u voldoen aan de eisen van de Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties en de regeling EG-beroepskwalificaties advocatuur.

Vestigingsrichtlijn

Op grond van de vestigingsrichtlijn kunt u onder uw oorspronkelijke beroepstitel ('home title') als advocaat in Nederland werken. U moet zich bij de Raad van Toezicht inschrijven op een aparte lijst. Hiervoor hebt u onder andere een bewijs van inschrijving als advocaat bij de bevoegde autoriteit in uw land van herkomst nodig. Na 3 jaar kunt u een verklaring van de Raad van Toezicht vragen, waaruit blijkt dat u in Nederland in het Nederlands recht hebt gewerkt. Met deze verklaring kunt u zich inschrijven als Nederlands advocaat in het LAT. U hoeft dan niet meer een proeve van vakbekwaamheid te doen of als stagiair te werken.

Dienstenrichtlijn

Op grond van de Dienstenrichtlijn kunt u eenmalig in Nederland als advocaat optreden. U moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. U moet bijvoorbeeld samenwerken met een in Nederland ingeschreven advocaat.

Inzage in Advocaten Tableau

Bent u op zoek naar een beëdigd advocaat? Dan kunt zoeken in het bestand van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Digitaal indienen met de Berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u aanvragen voor de lokale en landelijke Orde van Advocaten digitaal indienen bij de Nederlandse Orde van Advocaten. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten kunt uitwisselen met Nederlandse overheidsorganisaties. Op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten vindt u een overzicht van beschikbare formulieren.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven
0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907