Van de overheid. Voor ondernemers.

Afvalbeheersbijdrage verpakkingen

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Brengt u verpakkingsmateriaal voor het eerst in Nederland op de markt? Of bent u importeur en ontdoet u zich van verpakkingen (of laat u dit doen)? Dan moet u vanaf 50.000 kilo een afvalbeheersbijdrage verpakkingen betalen aan het Afvalfonds Verpakkingen. De afvalbeheersbijdrage verpakkingen komt in de plaats van de verpakkingenbelasting.

Hoogte bijdrage

De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van het materiaal en de soort verpakking (verkoop-, verzamel- of verzendverpakking). Voor verpakkingen die meerdere keren te gebruiken zijn, betaalt u eenmalig een bijdrage.

Opgave en aangifte

U moet zich eerst aanmelden bij het Afvalfonds Verpakkingen. Daarna doet u jaarlijks opgave (schatting) en aangifte (werkelijke aantallen).

Indirecte export van verpakkingen

Exporteert u verpakkingen waarover eerder in de keten de afvalbeheersbijdrage is betaald? Dan kunt u de afvalbeheersbijdrage verpakkingen voor indirecte export terugvragen. U doet dit in uw aangifte. Dat kan ook als buitenlandse ondernemer.

Verpakkingenadministratie

Voor de afvalbeheersbijdrage verpakkingen kunt u gebruik maken van uw verpakkingenadministratie voor de verpakkingenbelasting. Deze gegevens hebt u nodig voor het opstellen van uw opgaaf en aangifte. Bewijsstukken en andere documenten moet u bewaren tot 7 jaar na het einde van het aangiftejaar. U moet ze bij een controle kunnen laten zien.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven