Van de overheid. Voor ondernemers.

Sollicitatieprocedure

Uw vacaturetekst

Handig in uw vacature is informatie over uw sollicitatieprocedure. Dan weten kandidaten waar ze aan toe zijn. Bijvoorbeeld wat de uiterste reactiedatum is, of dat u een assessment afneemt. Vraag altijd om cv én een motivatie. Zo krijgt u een completer beeld van een kandidaat. Er zijn wettelijke eisen voor vacatureteksten. Zo mag u geen eisen stellen aan geslacht, huidskleur, burgerlijke staat, chronische ziekte, nationaliteit of leeftijd. Het College voor de Rechten van de Mens heeft een online werving en selectiegids.

Reacties op uw vacature

Misschien krijgt u erg veel reacties op uw vacature. Het kan dan verleidelijk zijn om de afvallers niets te laten weten. Maar dit kan zorgen voor een slechte reputatie. Zeker als deze afvallers online gaan klagen. In tijden waarin het moeilijker wordt om personeel te vinden, kan dit tegen u werken.

Regels tijdens de sollicitatieprocedure

Bij uw sollicitatieprocedure horen ook wetten en regels. In de Sollicitatiecode (pdf) van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement (NVP) staan de basisregels.

Screening van kandidaten

Zoekt u iemand voor een integriteitsgevoelige functie? Zorg dan dat u de kandidaten screent.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Voor sommige beroepen is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verplicht. U kunt er ook zelf om vragen.

Psychologische test

Wilt u dat een kandidaat een psychologische test doet? Zorg dan dat de psycholoog voldoet aan de Beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

Medische keuring van kandidaten

U mag kandidaten niet vragen naar hun gezondheid. U mag ze volgens de Wet op de medische keuringen ook niet zomaar medisch laten keuren.

Identiteit vaststellen nieuwe werknemer

Voor uw nieuwe werknemer aan de slag gaat, moet u de identiteit officieel vaststellen.

Gelijke behandeling en gelijke beloning

U moet al uw werknemers gelijk behandelen en belonen, van sollicitatie tot ontslag of pensioen.