Van de overheid. Voor ondernemers.

Ketenaansprakelijkheid voor loon

Deze informatie is geplaatst door: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Wanneer u een bedrijf inhuurt om werk voor u te doen, en dat bedrijf huurt weer een ander bedrijf in, ontstaat een keten. Alle schakels in de keten zijn samen verantwoordelijk voor het loon van de werknemers in die keten. Krijgen die hun loon niet? Dan kan iedere schakel aansprakelijk worden gesteld voor de betaling van dat loon. Dat heet ketenaansprakelijkheid voor loon.

Deze ketenaansprakelijkheidsregeling geldt per 1 juli 2015.

Wanneer geldt de ketenaansprakelijkheid?

 • Als er een keten is van bedrijven die ieder een deel van een werk of opdracht uitvoeren. Dit kunnen ook buitenlandse bedrijven zijn.
 • Als de schakels van de keten opdrachtovereenkomsten of aannemingsovereenkomsten sluiten voor de uitvoering van dat werk of die opdracht.
 • Als de werknemers die het uiteindelijke werk doen hun loon niet (volledig) ontvangen.

Wanneer geldt de ketenaansprakelijkheid niet?

 • Bij koopovereenkomsten. Bijvoorbeeld als u kantoorartikelen bestelt.
 • Als zzp’ers het uiteindelijke werk doen.
 • Als een particulier een bedrijf inhuurt om werk te doen.

Wanneer worden schakels in de keten aansprakelijk?

De schakels in de keten zijn 1 voor 1 aansprakelijk voor de betaling van het achterstallige loon. Net zolang tot de hoofdopdrachtgever aansprakelijk is. Dit heet volgtijdelijke aansprakelijkheid.

Hoe werkt de aansprakelijkstelling?

Eerst naar de eigen werkgever of directe opdrachtgever

 • De werknemer meldt bij de eigen werkgever dat het loon niet wordt betaald. Of dat er te weinig wordt betaald. De werknemer kan zich ook direct melden bij de directe opdrachtgever van de werkgever. Bijvoorbeeld als de werkgever eerder ook al niet betaalde. Of onvindbaar is.
 • Nog steeds geen loon? Dan kan de werknemer naar de rechter stappen om het achterstallige loon op te eisen van de werkgever of de directe opdrachtgever.
 • Geeft de rechter de werknemer gelijk? Dan moet de werknemer weer naar de werkgever of directe opdrachtgever om het loon op te eisen. Bijvoorbeeld met een aangetekende brief of met hulp van een deurwaarder.
 • Pas als dat niet lukt, kan de werknemer naar de volgende schakel stappen.

Werkgever en directe opdrachtgever onvindbaar

 • Zijn de werkgever en de directe opdrachtgever onvindbaar? Dan kan de werknemer direct naar de volgende schakel in de keten stappen. Hiervoor is wel een verklaring nodig van een deurwaarder.
 • Weet de volgende schakel de werkgever of de directe opdrachtgever wel te vinden? Dan moet de werknemer daar weer aankloppen.

Werkgever of opdrachtgever heeft geen KvK-inschrijving

 • Is de werkgever of de directe opdrachtgever niet ingeschreven bij de KvK? Of bij een buitenlands register voor ondernemingen?
 • Dan kan de werknemer direct naar de volgende schakel.

Werkgever of andere schakel is failliet

Is de werkgever failliet? Of een volgende schakel? En is de boedel ook niet voldoende om het achterstallige loon te betalen? Dan kan de werknemer direct naar de volgende schakel.

Opdrachtgever is niet aansprakelijk

Oordeelt de rechter dat een opdrachtgever niet aansprakelijk is voor betaling van het achterstallige loon? Bijvoorbeeld omdat deze opdrachtgever alles heeft gedaan om aansprakelijkheid te voorkomen? Dan kan de werknemer de volgende schakel in de keten benaderen.

Direct naar hoofdopdrachtgever

In 2 situaties mag een werknemer direct naar de hoofdopdrachtgever stappen:
 1. Als het achterstallige loon na een jaar nog steeds niet is betaald.
 2. Bij ernstige onderbetaling. Dan mag de werknemer al na een half jaar naar de hoofdopdrachtgever stappen.
Van ernstige onderbetaling is sprake als:
 • de werknemer minstens 3 maanden lang minder dan de helft krijgt van het afgesproken loon of als
 • de werknemer minstens 3 maanden lang minder dan 70% krijgt van het minimumloon en de minimumvakantiebijslag.
In beide gevallen gaat de klok pas lopen wanneer de werknemer een vordering indient bij de werkgever én de hoofdopdrachtgever hierover informeert. Oordeelt de rechter dat de hoofdopdrachtgever niet aansprakelijk is? Dan kan de werknemer alsnog aankloppen bij de eigen werkgever of de directe opdrachtgever.

Gevolgen aansprakelijkstelling

Voor de werkgever en hogere schakels in de keten

Als de werknemer u aansprakelijk stelt kan de rechter u veroordelen tot nabetaling van het achterstallige loon. Hogere schakels in de keten kunnen dit bedrag proberen te verhalen op lagere schakels.

Voor de werkgever

Betaalt u uw werknemer minder dan het minimumloon? Daarvoor kan Inspectie SZW u een boete opleggen. Of u met een dwangsom dwingen alsnog te betalen.

Hoe voorkomt u ketenaansprakelijkheid?

Volg het 5-stappenplan Ketenaansprakelijkheid voor loon voorkomen. De rechter kijkt of u niet nog meer had kunnen doen om onderbetaling te voorkomen. Denk daarom goed na over andere maatregelen die de kans verkleinen dat u aansprakelijk wordt gesteld.

Andere vormen van aansprakelijkheid

Als opdrachtgever krijgt u ook te maken met ketenaansprakelijkheid voor loonheffingen. En huurt u een uitzendbureau in, dan geldt de inlenersaansprakelijkheid. Maar alleen voor inleencontracten van voor 1 juli 2015. Per 1 januari 2016 vervalt de inlenersaansprakelijkheid definitief.

Deze informatie is geplaatst door:

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907