Van de overheid. Voor ondernemers.

Financiële zaken bij import

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel | Belastingdienst

U gaat goederen uit het buitenland importeren. Dan krijgt u te maken met belastingen en andere financiële zaken.

Btw

Als u goederen uit het buitenland invoert in Nederland, dan krijgt u te maken met de heffing van btw. Hierbij is het van belang of u importeert uit een ander EU-land of een land van buiten de EU.

Aangifte doen

Als u goederen invoert van buiten de EU, moet u aangifte doen bij de Douane. Heeft u weinig ervaring? Laat dan uw douaneaangifte verzorgen door een douane-expediteur of een douaneagent. Importeert u regelmatig, dan kunt u overwegen zelf aangifte te doen. U heeft dan wel een vergunning nodig van de douane. De Nationale Helpdesk Douane kan u hier verder over informeren.

Invoerrechten

Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen. U hoeft voor de import uit een ander EU-land dus geen invoerrechten te betalen. Als u goederen koopt vanuit landen buiten de EU, krijgt u daar wel mee te maken. De hoogte van de invoerrechten (douanerechten) hangt af van het soort product en het land waar de goederen vandaan komen.

Accijns en verbruiksbelasting

Gaat u alcoholhoudende dranken, tabaksproducten of brandstoffen invoeren? Dan moet u accijns betalen. Verbruiksbelasting betaalt u voor een aantal alcoholvrije dranken. U betaalt accijns en verbruiksbelasting aan de Douane.

Antidumpingheffingen

Soms moet u bij de invoer van goederen nog andere heffingen betalen, zoals landbouwheffingen bij de invoer van landbouwproducten of antidumpingheffingen. De EU heft antidumpingheffing om te voorkomen dat producten op de Europese markt verschijnen tegen bijzonder lage prijzen.

Betalingsverkeer

Als u gaat importeren kan de betaling op verschillende manieren plaatsvinden. Importeren kan ook financiële risico's met zich meebrengen. Verdiep u in de mogelijkheden om de risico’s tot een minimum te beperken.

Webinar: krijg inzicht in de praktijk van importeren

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel
Belastingdienst

Heeft u nog vragen?

Stel ze aan een adviseur van de Kamer van Koophandel

Bel: (088) 585 2222