Invoerrechten

Deze informatie is geplaatst door:

Bij aankoop buiten de EU

Als u goederen koopt van buiten de EU, krijgt u te maken met bijvoorbeeld invoerrechten (douanerechten). Dit is een soort belasting die u betaalt als u goederen in de EU invoert.

Hoe berekent u de invoerrechten?

Betaalt u invoerrechten over de prijs van de laptop uit Amerika? Of over het totaalbedrag inclusief verzendkosten? De Douane gaat uit van de douanewaarde van een product. Dit is een optelsom van:

  • aankoopprijs;
  • verzendkosten;
  • verzekeringspremie tot aan de grens van Nederland.

Hoogte van invoerrechten

Het percentage invoerrechten dat u betaalt, kan flink oplopen. Hoeveel invoerrechten u moet betalen, hangt af van de Taric-code (goederencode) van het product en het land waar de goederen vandaan komen. Importeert u goederen uit een ander EU-land naar Nederland? Dan hoeft u geen invoerrechten te betalen.

Taric-code

Op de website van de Douane vindt u het overzicht met goederencodes en bijbehorende heffingen. Om er zeker van te zijn dat producten die u invoert de juiste goederencode hebben, kunt u de Douane om hulp vragen via het gratis telefoonnummer 0800-0143.

Vrijstelling van invoerrechten

Soms hoeft u minder of helemaal geen invoerrechten te betalen, namelijk als:

Regels voor exporteurs

Bent u exporteur en wilt u weten welk tarief van invoerrechten geldt voor uw buitenlandse klant? Raadpleeg dan de Market Access Database van de Europese Unie.

Downloads

  • Btw bij inkoop van goederen in het buitenland (Belastingdienst)

Deze informatie is geplaatst door de

Kamer van Koophandel

Neem contact op met

Kamer van Koophandel


Hoe werkt informatie op maat?