Invoerrechten

Deze informatie is geplaatst door:

Bij aankoop buiten de EU

Als u goederen koopt van buiten de EU, krijgt u te maken met bijvoorbeeld invoerrechten (douanerechten). Dit is een soort belasting die u betaalt als u goederen in de EU invoert.

Hoe berekent u de invoerrechten?

Betaalt u invoerrechten over de prijs van de laptop uit Amerika? Of over het totaalbedrag inclusief verzendkosten? De Douane gaat uit van de douanewaarde van een product. Dit is een optelsom van:

  • aankoopprijs;
  • verzendkosten;
  • verzekeringspremie tot aan de grens van Nederland.

Hoogte van invoerrechten

Het percentage invoerrechten dat u betaalt, kan flink oplopen. Hoeveel invoerrechten u moet betalen, hangt af van de Taric-code (goederencode) van het product en het land waar de goederen vandaan komen. Importeert u goederen uit een ander EU-land naar Nederland? Dan hoeft u geen invoerrechten te betalen.

Taric-code

Op de website van de Douane vindt u het overzicht met goederencodes en bijbehorende heffingen. Om er zeker van te zijn dat producten die u invoert de juiste goederencode hebben, kunt u de Douane om hulp vragen via het gratis telefoonnummer 0800-0143.

Vrijstelling van invoerrechten

Soms hoeft u minder of helemaal geen invoerrechten te betalen, namelijk als:

Regels voor exporteurs

Bent u exporteur en wilt u weten welk tarief van invoerrechten geldt voor uw buitenlandse klant? Raadpleeg dan de Market Access Database van de Europese Unie.

Downloads

  • Btw bij inkoop van goederen in het buitenland (Belastingdienst)

Deze informatie is geplaatst door de

Kamer van Koophandel

Neem contact op met

een adviseur van de KvK

Bel (088) 585 2222