Van de overheid. Voor ondernemers.

Soorten pensioen

Deze informatie is geplaatst door: Belastingdienst | Kamer van Koophandel

Als ondernemer bouwt u niet automatisch pensioen op. Als u naast uw AOW een aanvullend pensioen wilt, moet u dat zelf regelen. Hier leest u welke mogelijkheden er zijn.

Algemene regelingen

In sommige sectoren, zoals het notariaat, de gezondheidszorg of het havenbedrijf, kunt u een aanvullend pensioen regelen bij het beroepspensioenfonds.

Verplicht pensioenfonds

Als u in een sector werkt met een verplicht pensioenfonds, moet u daar als ondernemer ook aan deelnemen.

Zzp-pensioen

Als zzp'er kunt u deelnemen aan speciale vrijwillige regelingen voor zzp'ers.

Oude pensioenregeling

Bent u werknemer geweest? Dan kunt u soms vrijwillig de pensioenregeling van uw oude werkgever voortzetten. De pensioenpremie is dan nog 10 jaar fiscaal aftrekbaar. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw voormalige werkgever.

De oudedagsreserve

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag u ieder jaar een deel van uw winst reserveren voor uw pensioen. U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet u bijvoorbeeld vóór uw AOW-leeftijd beginnen met het opbouwen van de oudedagsreserve.

BV? Dan gelden andere regels

De oudedagsreserve geldt niet als u een bv heeft. Wilt u weten hoe u uw pensioen regelt als u directeur-grootaandeelhouder bent van uw bv? Kijk dan onder 'Pensioen opbouwen in uw bv'.

Ieder jaar bepaalt de Belastingdienst hoeveel u maximaal mag reserveren. In uw aangifte inkomstenbelasting geeft u aan dat u een bedrag toevoegt aan de oudedagsreserve. De hoogte van de oudedagsreserve zet u (of degene die uw administratie doet) op de balans in de jaarrekening van uw onderneming. Wijzigingen in de reserve lopen via de winst- en verliesrekening.

Geen spaarpot

De oudedagsreserve is geen spaarpot waaruit u straks een pensioenuitkering krijgt. De reservering zorgt er alleen voor dat u nu nog geen belasting hoeft te betalen over een deel van uw winst. Dat levert u dus op korte termijn een belastingvoordeel op. Maar u moet niet vergeten dat u in de toekomst wel geld nodig heeft om de (uitgestelde) belasting te betalen of om uw pensioen aan te kopen.

Belasting betalen

Het bedrag van de oudedagsreserve kunt u zonder belastingheffing laten omzetten in een lijfrente als aanvulling op uw pensioen. Dat kunt u regelen bij een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling. Er moet wel voldoende geld zijn in uw onderneming om de lijfrente te kopen. U gaat pas belasting betalen over de uitkeringen van de lijfrente, die u krijgt als u met pensioen gaat.

Laat u de oudedagsreserve niet omzetten in een lijfrente als u met pensioen gaat? Dan moet u belasting betalen over het hele bedrag van de oudedagsreserve.

Als u overlijdt, moeten uw nabestaanden belasting betalen over de oudedagsreserve. Als uw partner uw onderneming voortzet en de oudedagsreserve overneemt, hoeft er niet te worden afgerekend.

Lijfrente en banksparen

U kunt uw pensioen ook regelen met een lijfrente. U betaalt dan periodiek (bijvoorbeeld per maand) een bepaald bedrag (premie) of u stort een bedrag ineens (koopsom) bij een verzekeraar, een bank of een beleggingsinstelling (banksparen). De premies (of de koopsom) zijn tot een bepaald bedrag aftrekbaar.

Met de premies of de koopsom bouwt u kapitaal op om straks een lijfrente te kopen. Er zijn verschillende soorten lijfrentes. Er zijn lijfrentes voor een bepaalde tijd, lijfrentes die eindigen bij uw overlijden en lijfrentes die uw nabestaanden krijgen als u overlijdt. Welke lijfrente voor u het meest geschikt is, hangt af van uw persoonlijke wensen en omstandigheden. Overlegt u hierover met een gespecialiseerde adviseur.

De uitkeringen uit de lijfrente zijn voor de inkomstenbelasting belast in box 1. De verzekeraar, bank of beleggingsinstelling houdt loonbelasting in over de uitkeringen.

Zelf sparen

U kunt ook privé sparen en beleggen voor uw pensioen. Het vermogen dat u opbouwt is voor de inkomstenbelasting belast in box 3. Tot een bepaald bedrag hoeft u over uw vermogen geen belasting te betalen. Als u zelf spaart, staat uw geld niet vast. U kunt er mee doen wat u wilt.

U zou ook de overwaarde van uw huis kunnen gebruiken voor uw pensioen. Maar dan moet u uw huis verkopen als u met pensioen gaat. Bovendien loopt u het risico dat er geen overwaarde is.

Deze informatie is geplaatst door:

Belastingdienst
Kamer van Koophandel
0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907