Van de overheid. Voor ondernemers.

Pensioen opbouwen in uw bv

Deze informatie is geplaatst door: Belastingdienst

Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga)? En heeft u meer dan 10% van de aandelen van de bv waar u in dienst bent? Dan kunt u een pensioen in eigen beheer in uw bv opbouwen.

Pensioen in eigen beheer

Pensioen opbouwen in eigen beheer betekent dat de bv jaarlijks een bedrag reserveert om uw pensioen te kunnen betalen. De bv mag dat bedrag van de winst aftrekken en betaalt dan minder vennootschapsbelasting. Het bedrag dat de bv reserveert, blijft in de bv. U kunt het dus gebruiken voor de activiteiten van uw bedrijf.

Pensioen op papier

Uw pensioen bestaat dus eigenlijk alleen op papier: er is geen echte pensioenspaarpot. Dat is ook meteen een gevaar van een pensioen in eigen beheer. Als u met pensioen gaat, moet er wel voldoende geld in de bv zitten om uw pensioen te kunnen uitbetalen. U moet namelijk over uw pensioenuitkering wel loonbelasting (en inkomstenbelasting) betalen, ook al is uw pensioenspaarpot leeg en kan de bv u niet betalen. Dan heeft u dus geen pensioen en een belastingschuld.

Regels

Er zijn veel regels waar een pensioen in eigen beheer aan moet voldoen. Uw pensioen mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan in uw branche gebruikelijk is. Het is daarom aan te raden om uw pensioen te bespreken met een pensioenadviseur. Als u niet voldoet aan de regels, kan u dat veel geld kosten.

Pensioen uitbesteden

U kunt er ook voor kiezen om uw pensioen te verzekeren bij een professionele verzekeraar. Dan betaalt u een vaste pensioenpremie. De verzekeraar beheert uw geld, bijvoorbeeld door het te beleggen, en brengt u daarvoor kosten in rekening. Daartegenover staat dat u weet waar u aan toe bent. En u hoeft niet zelf uw geld te beleggen. Over uw pensioenuitkering betaalt u belasting.

Sparen of beleggen

U kunt ook zelf uw pensioen regelen door te sparen of te beleggen. U zou bijvoorbeeld ook de overwaarde van uw huis kunnen gebruiken voor uw pensioen. Maar dan moet u uw huis wel verkopen als u met pensioen gaat. En bovendien loopt u het risico dat er geen overwaarde is.

Deze informatie is geplaatst door:

Belastingdienst