Van de overheid. Voor ondernemers.

Financier uw (pre-) start

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Waar krijgt u mee te maken bij het starten van uw eigen bedrijf? Het is een reis vol uitdagingen, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Daarmee wordt uw slagingskans vergroot.

Welke stappen kunt u nemen om een bedrijf succesvol te starten?

De eerste stap is het schrijven van een ondernemingsplan. Met het ondernemingsplan brengt u structuur aan en maakt u uw ideeën concreet. Heeft geeft inzicht in kansen en mogelijkheden, wie uw concurrenten zijn en uw potentiële klanten. Al deze onderwerpen brengt u uitgebreid in kaart. Daarna kijkt u of uw plannen financieel haalbaar zijn. Dit werkt u uit in een financieel plan. Hiermee heeft u in kaart gebracht hoeveel financiering u nodig heeft om te kunnen starten.

Het ondernemingsplan geeft u veel informatie en inspiratie om uw droom van een eigen bedrijf werkelijkheid te laten worden. Het geeft antwoord op vragen als:

  • Wie bent u als ondernemer?
  • Wat is uw ondernemersdroom?
  • Wie is uw doelgroep?
  • Waar bent u goed in?
  • Hoeveel geld heeft u nodig?

Bekijk de 10 belangrijkste stappen bij het starten van een eigen bedrijf.

Een financieringsaanvraag bereidt u altijd voor met een ondernemingsplan en financieel plan. Hierdoor krijgt u snel en gericht de mogelijkheden van uw financieringsaanvraag in beeld. Het geeft antwoord op vragen als; welke financiële kennis heb ik daarbij nodig? Hoe kom ik aan aan geld voor mijn onderneming? Hoe maak ik een financieel plan? Hoe verkoop ik mijn financieringsplan?

Wat zijn nu de mogelijkheden om de start van uw onderneming te financieren? Een aantal jaar geleden werd bancaire financiering verstrekt. De laatste jaren vindt een verschuiving plaats naar een mix van financieringsmogelijkheden, beter bekend als gestapeld financieren. De start kan bijvoorbeeld voor een derde gefinancierd worden door uzelf, familie, vrienden, een derde door microfinanciering en een derde door crowdfunding of andere externe financiering.

Voor de financiering van uw start kunt u gebruik maken van diverse regelingen. Van welke regeling u gebruik kunt maken is afhankelijk van het doel van de financiering. Voor starten, innovatie en internationaal ondernemen bestaan soms overheidsregelingen. De overheidsregelingen bestaan uit subsidies en fiscale regelingen. Voor deze regelingen kunt u terecht bij: Europa en landelijke,- provinciale,- regionale- en gemeentelijke overheden.

Een ander alternatief is de vroegefasefinanciering (VFF). Deze vorm is specifiek voor startende ondernemers die met vernieuwende producten en ideeën helpen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en het verhogen van de welvaart.

Waar letten financiers op?

Financiers kijken bij een kredietaanvraag naar zowel harde als zachte elementen. De harde elementen gaan over uw onderneming en uw onderbouwing. De zachte elementen gaan over u en uw ondernemerskwaliteiten. Zorg dus voor een goede presentatie, waaruit blijkt dat u zich verdiept heeft in de taal en informatiebehoefte van de financier.

Er komt vaak veel kijken bij de financiering van een bedrijf. Indien u vragen heeft, neem dan contact op met een adviseur van de Financieringsdesk. De adviseur kijkt graag met u mee, geeft u inzicht in de volgende stap en schakelt indien nodig naar andere organisaties die u verder kunnen helpen.

Tips

Een handig hulpmiddel hierbij is de Financieringswijzer. Hiermee krijgt u snel en eenvoudig overzicht van alle benodigde financieringsbronnen voor uw bedrijf.

Ondernemersverhalen

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

KvK-Financieringsdesk

Bel: 0800-1014

0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907