Van de overheid. Voor ondernemers.

Financier uw overname

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Op deze pagina:

U wilt voor uzelf beginnen en u ziet mooie kansen in de overname van een bestaand bedrijf. Lange tijd over gedroomd en nagedacht en u wilt het nu eens concreet maken. Voor- en nadelen op een rij gezet en u komt tot de conclusie dat voortzetten van een bedrijf dat zich heeft bewezen goed bij u past. De voordelen zijn groot. U profiteert van de omzet, resultaten en klanten van de oude ondernemer. Daar kunt u verder mee bouwen als het bedrijf straks van u is. Maar u ziet ook dat bij een overname veel komt kijken en dat er een flink startkapitaal nodig is. Naast het bepalen van de overnamesom vraagt u zich af hoe u de overname gaat financieren. U springt niet zomaar in het diepe en wilt zich goed voorbereiden.

Een overname heeft dus veel voordelen. Zo is er al sprake van een cashflow in de organisatie, en een (vast) klantenbestand. U stapt eigenlijk op een rijdende trein. Een nadeel van een overname is dat hij financieel, fiscaal en/of juridisch complex kan zijn. Een goed boekonderzoek (due diligence) uitvoeren is in dit kader belangrijk en daarom is het raadzaam een specialist in te schakelen.

Het succes van (de financiering van) uw overname valt of staat bij een goede voorbereiding. U en uw financiers willen natuurlijk weten of de overname financieel haalbaar is, maar ook dat uw onderneming voldoende ruimte heeft om na de overname te kunnen groeien. Indien u twijfelt aan de haalbaarheid van de overname kunt u dit altijd nog vergelijken met starten van een nieuwe onderneming en/of franchise.

Het is raadzaam zelf een ondernemingsplan uit te werken met gebruikmaking van o.a. jaarcijfers en andere informatie van de verkoper zoals een verkoopmemorandum. Kijk o.a. kritisch naar de huidige opbrengsten en kosten van het over te nemen bedrijf, maar ook naar de (her)investeringen. Hou er rekening mee dat indien u overneemt te maken gaat krijgen met (hogere) rentekosten, aflossingen en transactiekosten voor de overname. Verwerk dit in een financieel plan en werk dit uit voor in ieder geval de komende drie tot vijf jaar. Betrek in ieder geval een specialist als een accountant en/of overnameadviseur voordat u naar uw financiers stapt om de puntjes op de i te zetten.

Wat zijn nu de mogelijkheden om een overname te financieren? Een aantal jaar geleden vonden veel overnames nog voornamelijk plaats door bancaire financiering. De laatste jaren is er steeds meer een verschuiving te zien naar een mix van financieringsmogelijkheden (stapelfinanciering). Zo is een overname waarbij een derde van de overnamesom door u wordt gefinancierd, een derde door de bank en een derde door de verkoper niet ongebruikelijk. Ook worden financieringsmogelijkheden als crowdfunding, borgstelling door de overheid en microfinanciering steeds vaker ingezet bij de overname van een bedrijf.

Onderzoek of de verkoper (een deel) wil meefinancieren, of dat u de overnamesom van het bedrijf in bijvoorbeeld termijnen kunt aflossen. In de praktijk wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van een earn-out constructie. Dat wil zeggen dat de overname som en de afbetaling hiervan voor een gedeelte van het toekomstige succes van de onderneming afhangt. Zeker als discussie ontstaat in de onderhandelingen over de hoogte van de goodwill. Ook kan de verkoper gebruik maken van fiscale constructies of de onderneming geleidelijk overdragen.

(De groei na )de overname kunt u ook financieren uit eigen middelen zoals spaargeld maar ook vanuit de bedrijfsexploitatie. Zo kunt door bijvoorbeeld te snijden in kosten wellicht meer cashflow vrij maken waardoor uw financieringsbehoefte lager wordt. Weeg ook af of u bedrijfsmiddelen wilt leasen in plaats van aanschaffen en/of overnemen.

Voor de financiering van uw overname kunt u gebruik maken van diverse regelingen. Indien uw bank bijvoorbeeld twijfelt over de mate van zekerheden, dan kan de overheid garant staan via o.a. de BBMKB-regeling. Ook zijn er fiscale regelingen die een overname (fiscaal) makkelijker maken.

Er komt vaak veel kijken bij (de financiering van) een overname. Vaal weegt dit echter niet op tegen de voordelen. Indien u vragen heeft, neem dan contact op met een adviseur van de Financieringsdesk. Hij kijkt graag met u mee, geeft u inzicht in de volgende stap en schakelt indien nodig naar andere organisaties die u verder kunnen helpen met uw overnameplannen.

Tips

  • Schakel een onafhankelijke adviseur in (BOBB, NBA).
  • Laat ruimte over voor groei na een overname.
  • Houd rekening met rente en aflossing, maar ook met de transactiekosten van een overname.
  • Maak een mix van financieringen.
  • Weeg de voor- en nadelen t.o.v. start en franchising af.
  • Volg het webinar: Hoe kom ik aan financiering.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

KvK-Financieringsdesk

Bel: 0800-1014

0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907