Van de overheid. Voor ondernemers.

Financier uw groei

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Het gaat goed met uw bedrijf. Met succes heeft u de groeiplannen voor uw bedrijf weten te realiseren en dat is terug in te zien in een groeiende omzet en winst. U wilt daarom graag nog verder groeien met uw bedrijf. Het kan ook zo zijn dat u de groei van uw onderneming als noodzakelijk ziet om uw bedrijf op de langere termijn overeind te houden.

Groeien met uw onderneming kan op verschillende manieren en verschillende vragen zullen in u opkomen. Het is daarom van groot belang dat u zich goed voorbereidt op de groei van uw bedrijf.

Vanuit welke situatie u ook wilt gaan groeien, een goede voorbereiding, uitgewerkt in een doordacht groeiplan vergroot uw slagingskans.

Groeiplan

In een groeiplan kijkt u naar verschillende aspecten van uw onderneming:

 • - Welk type ondernemer bent u?
 • - Met welk product of dienst wilt u verder groeien, hoe zet ik dit in de markt?
 • - Wie is mijn klant en hoe weet ik deze, eerder en beter dan mijn concurrenten, te bereiken?
 • - Welke koers heb ik voor mijn bedrijf en hoe anticipeer ik op veranderende omstandigheden?
 • - Is mijn bedrijf organisatorisch klaar voor mijn groeiplannen?
 • - Wat is de huidige financiële positie van mijn bedrijf en hoe ga ik mijn plannen financieren?
 • - Welke financieringsvorm sluit het beste aan bij mijn plannen?
 • - Moet ik kijken naar een financieringsmix?
 • - En wat willen financiers van mij zien om groen licht te geven?
 • - Hoe ziet mijn netwerk eruit en hoe kan ik dit inzetten om mijn plan te realiseren?

Als uw groeiplan klaar is dan heeft u in beeld hoe u uw groei gaat financieren.

Ondernemings- en financieel plan

Een financieringsaanvraag bereidt u altijd voor met een ondernemingsplan en financieel plan. Hierdoor krijgt u snel en gericht de mogelijkheden van uw financieringsaanvraag in beeld. Het geeft antwoord op vragen als; welke financiële kennis heb ik daarbij nodig? Hoe maak ik een financieel plan? Hoe verkoop ik mijn financieringsplan?

Kredietaanvraag

Financiers kijken bij een kredietaanvraag naar zowel harde als zachte elementen. De harde elementen gaan over uw onderneming en uw onderbouwing. De zachte elementen gaan over u en uw ondernemerskwaliteiten. Zorg dus voor een goede presentatie, waaruit blijkt dat u zich verdiept heeft in de taal en informatiebehoefte van de financier.

Meer weten over de voorbereiding op financiering, een financieel plan en de manier dit aan mogelijke investeerders te verkopen.

Wat zijn nu de mogelijkheden om de groei van uw bedrijf te financieren? Er zijn verschillende manieren om uw groeiplannen te financieren. Vaak kunt u met een combinatie van deze verschillende financieringsmogelijkheden aan het benodigde bedrag komen:

Eigen bedrijf

Voordat u naar externe financiering zoekt, is het verstandig naar mogelijkheden binnen het bedrijf te kijken. Denk hier bij aan aanpassen van de bedrijfsvoering of verbeteren van het debiteuren-, crediteuren- en voorraadbeheer. Kortom er ligt voor u als ondernemer ook geld voor het oprapen in uw eigen onderneming. Vaak zijn deze bronnen een stuk sneller maar ook goedkoper in te zetten.

Veel ondernemers zijn op zoek naar werkkapitaal, oftewel geld voor voorraden, debiteuren en onderhanden werk. Voordat u naar externe financiering zoekt om in deze kosten te voorzien, is het verstandig eerst naar mogelijkheden binnen uw eigen bedrijf te kijken. U kunt hierbij denken aan eigen geld, kosten besparing of verbeteren van het debiteuren-, crediteuren- en voorraadbeheer. Daarnaast zijn er ook verschillende fiscale mogelijkheden waar u gebruik van kunt maken.

Kortom, vaak liggen er genoeg mogelijkheden om binnen uw eigen bedrijf aan extra geld te komen. Deze eigen middelen zijn ook nog eens een stuk sneller én goedkoper in te zetten.

Overheidsregelingen- en subsidies

Wat is het doel van uw financiering? Voor gerichte doelen zoals starten, innovatie en internationaal ondernemen bestaan soms overheidsregelingen. De overheidsregelingen bestaan uit subsidies en fiscale regelingen. Voor deze regelingen kunt u terecht bij: Europa en landelijke,- provinciale,- regionale- en gemeentelijke overheden.

Externe financiering

Een aantal jaar geleden vond externe financiering van groei nog voornamelijk plaats door bancaire financiering. De laatste jaren is er steeds meer een verschuiving te zien naar een mix van financieringsmogelijkheden (stapelfinanciering of financieringsmix). Zo worden financieringsmogelijkheden als crowdfunding, borgstelling door de overheid en MKB-krediet steeds vaker ingezet. Daarnaast kunt u denken aan participatiemaatschappijen, informal investors en/of regionale ontwikkelingsmaatschappijen.

Er komt vaak veel kijken bij de financiering van een bedrijf. Indien u vragen heeft, neem dan contact op met een adviseur van de Financieringsdesk. De adviseur kijkt graag met u mee, geeft u inzicht in de volgende stap en schakelt indien nodig naar andere organisaties die u verder kunnen helpen.

Tips

 • Schakel een onafhankelijke adviseur in.
 • Zorg (waar mogelijk) voor inbreng eigen vermogen.
 • Rekening houden met rente en aflossingen bij de start.
 • Maak een mix van financieringen.
 • Zorg voor een goede elevator pitch.
 • Volg het webinar: Hoe kom ik aan financiering?
 • nlgroeit helpt het groeivermogen in het midden- en kleinbedrijf in Nederland te vergroten. Wat zijn uw groeikansen?

Ondernemersverhalen

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

KvK-Financieringsdesk

Bel: 0800-1014

0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907