Van de overheid. Voor ondernemers.

Modelovereenkomst

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

In de Wet DBA zijn opdrachtgever en opdrachtnemer (zzp'er) samen verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een dienstverband. Met een modelovereenkomst kunnen zij dit voorkomen. De handhaving van de Wet DBA is uitgesteld tot 2018. Wel wordt van zowel de opdrachtgever als opdrachtnemer verwacht dat zij zo snel mogelijk met de modelovereenkomst aan de slag gaan.

Werking Wet DBA uitgesteld

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft 18 november jl. aangekondigd de handhaving van de Wet DBA uit te stellen tot 2018. Dit om meer duidelijkheid te geven over het gebruik van de overeenkomst. Van zowel de opdrachtgever als opdrachtnemer wordt verwacht dat zij voorbereidingen (blijven) treffen om zo snel mogelijk met de modelovereenkomst aan de slag te gaan

Modelovereenkomst verplicht?

De modelovereenkomst is niet verplicht. U kunt ook samen goede afspraken maken over uw arbeidsrelatie. Als daar maar uit blijkt dat er geen sprake van een dienstbetrekking.

Beschikbare overeenkomsten

Opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen de afspraken over hun arbeidsrelatie vastleggen in een (model)overeenkomst. Op belastingdienst.nl vindt u hiervoor overeenkomsten die al zijn goedgekeurd. De opdrachtgever hoeft voor de opdrachtnemer dan geen loonheffingen in te houden of te betalen. U kunt kiezen uit een modelovereenkomst, voorbeeldovereenkomst of een individuele overeenkomst. U kunt ook uw eigen overeenkomst laten beoordelen door de Belastingdienst.

Factsheet

De Belastingdienst heeft een factsheet opgesteld met de meest gestelde vragen en antwoorden over deze nieuwe werkwijze.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Belastingdienst

0800-0543