De VAR: onmisbaar voor freelancers en zzp'ers

Deze informatie is geplaatst door:

Financiële zekerheid met een Verklaring Arbeidsrelatie

Uw opdrachtgevers weten graag zeker dat zij een zelfstandige inhuren en niet later alsnog loonheffing en premies moeten betalen. Met een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) geeft u ze die zekerheid. Met een VAR geeft de Belastingdienst namelijk aan hoe ze uw inkomsten beoordeelt: als winst uit onderneming, als inkomsten uit dienstverband of als resultaat uit overige werkzaamheden.

Varianten van de VAR

De Belastingdienst kijkt naar verschillende zaken om te beoordelen welke VAR u krijgt. Bijvoorbeeld hoeveel klanten u heeft, of u zelf beslissingen neemt, aanwijzingen opvolgt en of u zelf de werkzaamheden moet verrichten. Afhankelijk van uw situatie krijgt u één van deze 4 VAR-verklaringen:

  • VAR-wuo: winst uit onderneming
  • VAR-dga: werkzaamheden voor een vennootschap
  • VAR-row: resultaat uit overige werkzaamheden
  • VAR-loon: inkomsten uit een dienstbetrekking

Meer informatie van de Belastingdienst over de VAR.

Hoe krijgt u de VAR die u hebben wilt?

U vraagt de VAR aan bij de Belastingdienst. Hoe pakt u dat aan? Lees meer over het aanvragen van de VAR en onze tips.

Hoe doen andere ondernemers dat?

Wetswijziging VAR

Een nieuw systeem van modelovereenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer zal de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) gaan vervangen. In de nieuwe situatie zijn zowel opdrachtgever als opdrachtnemer verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie. De VAR 2015 kan ook in 2016 worden gebruikt, mits de omstandigheden niet zijn gewijzigd tot de wetswijziging in werking treedt. Blijft u dus hetzelfde werk doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden, dan is de VAR die u heeft gekregen voor 2014 en 2015 ook in 2016 geldig. Voor het nieuwe systeem kunt u nu al overeenkomsten laten beoordelen door de Belastingdienst. De Belastingdienst publiceert regelmatig nieuwe goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten.

Deze informatie is geplaatst door de

Kamer van Koophandel

Neem contact op met

Kamer van Koophandel